Europa i Svijet
Regija
Koja je najbolja liga na svijetu iza NBA i kako je rangirana ABA liga?

Koja je najbolja liga na svijetu iza NBA i kako je rangirana ABA liga?

Poredak stručnjaka Frana Fraschilla.

I ptice na grani znaju da je NBA liga najsavršenije košarkaško natjecanje na svijetu. Isto tako se zna da HT Premijer liga ne može, barem zasad, konkurirati za mjesto među najboljim ligama svijeta, pa nam je ostalo pitanje kako na nešto širu ligu sa ovih prostora, točnije regionalnu ABA ligu, gledaju svjetski košarkaški stručnjaci i analitičari. A jedan od njih je svakako i Fran Fraschilla, bivši NCAA trener, a danas komentator i analitičar ESPN-a čija je specijalnost upravo praćenje košarkaških zbivanja izvan Amerike, reprezentativna natjecanja pod okriljem FIBA-e, ali i događanja u nacionalnim i regionalnim ligama diljem svijeta.
 Po njegovom mišljenju, prva najbolja liga iza NBA lige je EUROLIGA, a odmah iza nje i EUROCUP, natjecanje u kojem u ovoj sezoni sudjeluje i zagrebačka 'Cedevita'. Na 3. i 4. mjestu su najbolje nacionalne lige u Europi, španjolska ACB liga i turska SUPER LIGA, dok je regionalnu ABA ligu, u kojoj nastupaju 'Zadar', 'Cibona' i 'Cedevita', Frashilla smjestio na 11. mjesto u svijetu.
 Komentirajući stanje u svjetskoj košarci poznati analitičar je dao i svoju prognozu koja će od momčadi osvojiti pojedino natjecanje. Evo liste od 15 najkvalitetnijih svjetskih natjecanja, te njegovih glavnih kandidata za osvajanje titule prvaka.

 1. EUROLIGA: CSKA Moskva
 2. EUROCUP: Lokomotiv Kuban
 3. Španjolska ACB liga: Real Madrid
 4. Turska SUPER liga: Fenerbahce Istanbul
 5. VTB liga: CSKA Moskva
 6.Talijanska SERIE A: Armani Olimpia Milano
 7. Francuska LNB PRO A liga: ASVEL Villeurbanne
 8. Grčka BASKET liga: Olimpiacos Pirej
 9. Njemačka BUNDES liga: Bayern Munchen
 10. FIBA CHAMPIONS liga: Besiktas Istanbul
 11. ABA liga: Crvena zvezda Beograd
 12. NBL liga Australije: Perth Wildcats
 13. Izraelska SUPER liga: Maccabi Tel Aviv
 15. Kineska CBA liga: Guangdong Southern Tigers