Kolumne
Koliko bi primili da je obrana bila bolja?

Koliko bi primili da je obrana bila bolja?

Odbrojavanje do Rumunjske.

Drugi je dan skupine koja se igra u Cluju. Nema više sunca u Transilvaniji, kišica je lagano sipila i od subote je pretvorila jedan usporeni dan. Nakon okršaja u petak, danas će Hrvatska igrati večernji termin, jer u njemu u igra Rumunjska koja je domaćin i koja je jučer izdržala poluvrijeme u egalu protiv Češke. Onda ih je slomila energije Tomasa Satoranskog. Bilo je to previše za igrače Marcela Tentera, od kojih su možda i zanimljiviji oni na klupi, od onih na parketu.

Recimo, za neke od onih koji nisu u ozbiljnoj rotaciji trebala bi ozbiljnija dijeta. Ali imaju, valjda, pedigre i status, pa su u reprezentaciji.

Hrvatska nakon petka ima uvodnu pobjedu, a i u Cluju se uglavnom raspravljalo o tome kakav je dojam ostavila naša selekcija u prvom srazu kontra Mađara.

OK, složit ćemo se svi kako to nije bilo idealno, iako nismo bili u velikoj opasnosti. I dok smo raspredali o tome kako nemamo rotacija nakon pick igre protivnika, kako smo patili od napadačkog skoka, možda je po strani ostao podatak o tome koliko su Hrvati primili poena na otvaranju Eurobasketa.

Samo - 58. Pazite, od svih sudionika EuroBasketa u prvom kolu je primila manje jedino Italija kojoj su Izraelci uspjeli zabiti tek 48. Sad, kad primite 58 poena, a raspredate o obrani, logično se zapitati koliko bi Mađari zabili da nam nisu 21 put skočili u napadu i da nas nisu razvlačili na picku. 40? Još manje?

Foto: FIBA.com

U subotu ujutro, pak, ta je utakmica bila lanjski snijeg. Čekaju Rumunji. Osim Vlada Moldoveanua, koji je sve u toj vrsti, čovjek koji zna više košarke od ostalih jest omaleni play Ocatvian Calota-Popa. Nije to nikakvo čudo od igrača, ali je hakler. Može podvaliti, može nešto s loptom. Iako je fizički potkapacitiran.

Dvorana je na utakmici Rumunja i Čeha bila punija nego na prethodne dvije, pa to treba očekivati i danas. Domaća publika je glasna, ali ne i euforična. Čak je dojam da su oni Mađari koji su bodrili svoju vrstu u subotu bili glasniji od domaćina kasnije.

A kakva će Hrvatska izaći na parket? Grč otvaranja je iza njih, prošli su ga bezbolno, a danas idu po drugu pobjedu s kojom bi vjerojatno osigurali osminu finala, dočekali prvi slobodni dan i onda se spremili za dva najvažnija ogleda u skupini. U ponedjeljak nas čekaju Crnogorci, u utorak Španjolci.

U našoj petorci je Marko Tomas zaigrao prvu utakmicu, a Kruno Simon je ostao na klupi. Kako je Marko Tomas, iza Bojana Bogdanovića, naravno, bio vjerojatno i naš najbolji igrač u srazu s Mađarima možda Petrović ostane kod iste ideje i večeras.

No, pri tome će biti važno, za sve ono što slijedi, da Kruno Simon ne izgubi igrački ritam. Svatko od naših igrača u ozbiljnoj rotaciji mora do osmine finale doći sposoban odigrati svoje najbolje minute. To je neki plan.

Drugi dan je u skupini u Cluju, ostanite ispred televizora i pogledajte još jednu pobjedu Hrvatske. Trebalo bi to biti i nešto lakše nego u petak.