Time-out
Koliko ti je godina? Ne znam!

Koliko ti je godina? Ne znam!

Autor: Branko Tabak

Je li Manute Bol najstariji igrač koji je igrao NBA ligu?

Zanimljivu priču o potencijalno najstarijem igraču NBA lige donosi Yahoo.sports

231 cm visoki Sudanac Manute Bol u igračku mirovinu je otišao 1995. godine u dobi od 32 godine, ili bismo barem tako trebali vjerovati.

Trener sveučilišne momčadi Cleveland koji je sredinom osamdesetih godina doveo Bola u SAD, danas skaut Indiana Pacersa, Kevin Mackey odredio je datum njegova rođenja jer Bol nije imao pojma kada je rođen i koliko mu je godina. Odlučio se 16. listopada, 1962. godine.

- Dao sam mu rođendan jer nisu znali koliko je star, izjavio je Mackey za blog Adama Zagorije.

- Bol nije imao pojma o svojoj dobi, niti klinac koji je došao s njim nije znao. Nitko nije znao koliko je star.

Zanimljivo, Bol nikada nije zaigrao za Mackeya u Clevelandu, u kojem je bio na probi. Zato je sjajnu sezonu 1984/85 odigrao na Sveučilištu Bridgeport (Divizija 2) gdje je u prosjeku postizao 22,5 poena uz 13,5 skokova i 7,1 blokada po utakmici.

Nagađa se da je Bol bio znatno stariji.

- Vjerojatno je imao 40, 50 godina kad je igrao u NBA-u, dodao je Mackey.

Kao najstariji igrač u povijesti NBA ligi vodi se Nat Hickey koji je u dobi od 45 godina 1947 godine odigrao dvije utakmice za Providence Steamrollerse u NBA predsezoni. Bivša zvijezda Atlanta Hawksa Kevin Willis igrao je do 44. godine i to u razdoblju od 1984. do 2007. godine. Kada bi Mackeyova izjava bila točna, Bol bi postao najstarijim igračem u NBA ligi ikada.

Washington Bulletsi draftirali su Bola kao 31. izbor 1985. godine, Tada se vjerovala da su mu 23 godine. Proveo je 10 sezona u NBA ligi igrajući za Bullets, Golden State Warriorse, Philadelphia 76erse i (kratko) za Miami Heat. Dva puta bio je najbolji bloker, a jednom je uvršten u drugu obrambenu petorku lige.


Bol se povukao iz NBA-a 1995. te je kratko igrao u Kataru. Umro je 29. lipnja 2010. od posljedica komplikacija prouzročenih Stevens-Johnsonovog sindroma. Prema rođendanu koji mu je Mackey odredio umro je s nepunih 48 godina.

Ovo nije prvi put da je netko postavio pitanja o Bolovoj dobi. Prošle godine, bivši NBA All-Star Jayson Williams podijelio je ovu priču o svom bivšem suigraču Sixersa.

Bol je imao 28 godina kada je 1990. počeo igrati za Sixers, ali Williams vjeruje da je imao dvostruko više.

- Znao bi reći da mu je 35. Gledao sam sve te ožiljke i bore na njegovoj glavi pa sam ga pitao: 'Manute, što su ti ožiljci" Odgovorio je: 'Jedan je bijelac u džungli izgubio moj rodni list, pa svakih pet godina uzmem jedan kamen i zarežem krug oko glave. Pomislio sam: 'Bože, Manute Bol ima 55 godina'.

Bol je iza sebe ostavio desetero djece među kojima je i 18-godišnji 221 cm visoki Bol Bol koji je ovaj tjedan potpisao za Sveučilište Oregon.