Kolumne
Komentar na situaciju u KK Zadar: Kako su Zadrani 'tricom' u jednom danu resetirali sezonu

Komentar na situaciju u KK Zadar: Kako su Zadrani 'tricom' u jednom danu resetirali sezonu

Autor: Paulo Sarić

Utorak je bio 'Dan D' za Zadrane…

U nedjelju je u Zadru puhalo jugo. Tmuran i težak dan košarkaški je začinjen porazom od Mornara i konferencijom za medije na kojoj se trenera rešetalo sa svih strana. Novinari su pitali svoje, Tornado svoje, no željenog odgovora nije bilo. Kao u kamen urezano ostalo je – NE. Ne toliko odlučno NE kao nekoliko dana ranije, ali i dalje – NE.

Pitanje je, jasno, bilo vezano uz ostavku Aleša Pipana.

Jučer je bio buran dan u Zadru. Dan je, zapravo, počeo još u ponedjeljak navečer viješću da iskusni Slovenac više neće biti trener KK Zadar. Iako je dolazila iz provjerenih izvora za službenu obavijest iz kluba trebalo je pričekati do utorka nešto iza 14 sati kada je javnosti potvrđeno da je slovenski stručnjak napustio zadarsku klupu. Ime njegovog nasljednika već je bilo poznato, radilo se, kako će se kasnije i potvrditi, o Anti Nazoru koji je po treći puta preuzeo kormilo Zadra.

Tmurni oblaci koji su se skupljali od početka sezone počeli su se razilaziti, da bi sunce koje je od ranog jutra sijalo nad Donatovim gradom i figurativno zasjalo nešto prije 17 sati kada je s gustom bradom, sunčanim naočalama na očima i kapuljačom na glavi kraj novinara prošao Nazor.

Zanimljiva crtica – nitko ga nije prepoznao.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Tako su Zadrani, tj. bolje rečeno odgovorni u zadarskom klubu, u samo nekoliko sati s dva dobra poteza 'resetirali' sezonu. Trenerske kvalitete Aleša Pipana neosporne su, pa ne bi čovjek bio izbornik slovenske reprezentacije i trener tada još uvijek Union Olimpije da nije stručan. No, neosporno je i da igra Zadra na otvaranju sezone nije bila dobra. Razlozi zasigurno nisu jednoznačni i kreću od kadroviranja momčadi, situacije s Glenom Davisom koja je, htjeli ili ne htjeli, ostavila traga na momčadi i kasnog slaganje rostera. Novi je centar, William Magarity, došao tek sredinom prošlog tjedna te je, kako je rekao Pipan, s momčadi odradio samo jedan pravi trening.

U takvoj je situaciji, kada rezultati nisu bili na razini očekivanja, igra još manje, a javno mnijenje se okrenulo protiv trenera, prekid suradnje bio logična odluka. I dobra odluka.

Nasljednika se nije trebalo dugo čekati, a ni previše nagađati njegovo ime. Ante Nazor već je dva puta u globalu uspješno vodio zadarski klub i u situaciji u kojoj se dalmatinski abaligaš nalazi bio je logičan odabir. Srećom, Nazor, kako je sam rekao, u Zadru vidi svoj košarkaški dom pa je već sredinom dana bilo poznato da po treći put sjeda na klupu. Imajući u vidu trenerski rukopis i rezultate bila je to logična odluka. I dobra odluka.

No, priču o zadarskoj 'trici' zaključuje situacija s konferencije za medije. Kako i doliči, prvi je nastupio sportski direktor Branimir Longin koji je izrijekom potvrdio da je sporazumno raskinuta suradnja s trenerom Pipanom i objasnio razloge - nije se dogodila sinergija između trenera i ekipe.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

S obzirom na to da je upravo Longin, imajući u vidu funkciju koju obnaša, zadužen za sportski segment kluba prvo je pitanje bilo vezano za njegovu odgovornost. I tu smo zaokružili priču. Rezultati, i još više igre, govore da imenovanje iskusnog Slovenca nije bio dobar potez.

No, to dolazi s poslom. Da se uvijek vuku samo dobri potezi, ili pišu samo dobri tekstovi, živjeli bismo u utopiji.

A život nije utopija.

Stoga se oni loši događaju. Svima.

I pružaju priliku da se iz njih nauči, da se prošlost ostavi iza sebe i krene graditi. A kako bi se to moglo, potrebno je uvidjeti što se događalo i preuzeti odgovornost. Upravo je to jučer napravio Longin. Dobra odluka treća.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Trener Nazor na koncu je otkrio da je uvelike upoznat sa situacijom u svom novom/starom klubu i krenuo raditi. Već u petak očekuje ga teško gostovanje u Beogradu kod Partizana koji se proteklih dana pojačao s dva igrača.

Rezultati se možda i neće odmah vidjeti, no vremena i dalje ima na pretek.

Nakon izlaska iz dvorane sunce je i dalje sjalo. Bura s početka priče sve je raščistila i stvorila preduvjete za novi početak.