Intervjui
Košarka, buzara i Zadar. Što fali?

Košarka, buzara i Zadar. Što fali?

Autor: Paulo Sarić

Intervju s talijanskim stručnjakom Andreom Trinchierijem.

Za vrijeme Zadar Basketball Tournamenta obavili smo kratki razgovor s trenerom Brose Bamberga i nesuđenim izbornikom hrvatske košarkaške reprezentacije Andreom Trinchierijem. Još jedan iz plejade vrhunskih stručnjaka koji govore hrvatski jezik bio je u kombinacijama za hrvatskog izbornika prošlo ljeto kada je umjesto njega izabran Aleksandar Petrović. Presudila je kombinacija faktora.

- Reprezentacija treba imati trenera prepunog energije. Ja sam tada imao 80 utakmica u sezoni i nisam znao mogu li biti dovoljno moćan i bistar poslije onakve sezone. Nikada nisam tako nešto doživio. Jedno sam se jutro probudio kao pijan, nisam znao ni koji je dan niti s kim trebam igrati. Želio sam biti fer i rekao sam da ne znam može li to biti uspješno – prisjetio se trener njemačkog prvaka.

Trinchieri je, jasno, gledao nedavno završeni EuroBasket.

- Vidjeli smo što je potrebno za uspjeh s reprezentacijom. Kako se to kaže… Mora se znati tko pije, a tko plaća. Slovenija je imala dvije zvijezde i deset igrača koji su bili zadovoljni da rade za momčad. Na koncu se dogodilo da na kraju utakmice te zvijezde nisu igrale, pa su drugi igrači na sebe preuzeli odgovornost. Kao u bajci. Hijerarhija i duh ekipe su bili na najvišoj razini od prvog dana, a to je jedini način da reprezentacija nešto napravi. Kako Hrvatska, tako i Italija.

Talijanski je stručnjak ovo ljeto produžio ugovor s njemačkim prvakom. Zanimalo nas je ima li i dalje izborničkih ambicija.

- Nikad se ne zna što nosi budućnost – sa zagonetnim je smiješkom odgovorio Talijan hrvatskog podrijetla.

FOTO: Iva Perinčić (Basketball.hr)

Potom smo se prebacili na klupske teme. Njegov je Brose pokazao solidne partije tijekom turnira, ali stekao se dojam da je trener daleko od zadovoljnog viđenim.

- Nisam zadovoljan. Trener nije nikad zadovoljan. Možda u lipnju, ali samo možda. No, i to traje samo dva dana. Znate, plan je da izgledamo kao ekipa. A, ne izgledamo kao ekipa. Imamo sedam novih igrača i moramo još puno na tome raditi. Puno, puno… Treba se još dosta stvari dogoditi, moramo se skupiti i naći kemiju. No, za to treba vremena – u ozbiljnom je tonu nastavio Trinchieri.

Ipak, nije sve tako sivo.

- Za sada me slušaju. Za sada radimo na pravi način.

Jedan od suparnika na turniru bio je i minhenski Bayern kojega vodi srbijanski izbornik Aleksandar Đorđević. U izravnom dvoboju za treće mjesto, Bavarci su slavili 71-58 i nadigrali aktualnog prvaka Njemačke. Dojam je bio posebno nepovoljan po Trinchierijev sastav u prvome dijelu. Bayern će zasigurno biti ozbiljan suparnik u prvenstvu.

- Uvijek su bili ozbiljni. Nije to ništa novo. Pojačali su se, imaju jako dobrog trenera. Vidjet ćemo… Naslov prvaka nam je uvijek cilj, no trebat će puno rada da to napravimo – smatra strateg Brose Bamberga.

Svi treneri su vrijeme uoči i nakon utakmica provodili u dvorani u skautingu suparnika. Niti Talijan nije bio iznimka. Stoga je pitanje o njegovom viđenju Zadra bilo neizostavno.

- Jasno da sam gledao Zadra. Falila su im dva igrača. Trudili su se. Njima će uistinu trebati vremena. Ali kada nemaš puno kvalitete, imaš puno srca. Čini mi se da idu u tom smjeru i da će uspjeti zadovoljiti svoje, moram reći, zahtjevne navijače – kazao je Trinchieri.

Na koncu nije zaboravio pohvaliti ni organizaciju.

- Organizacija je vrhunska, zaista vrhunska. Top notch kako kažu Englezi. Prva klasa. Super, ekipe, super mjesto, dvorana je vrhunska... To ne kažem jer moram. Zbilja je tako. Vidio sam grad, prelijep je. Vidio sam more i jeo buzaru. Još samo moram kupiti paški sir da dojam bude potpun – zaključio je jedan od najsimpatičnijih trenera u svijetu košarke.