Intervjui
Mihovil Nakić: Košarka u Hrvatskoj je u dubokoj krizi, spas je u ABA ligi

Mihovil Nakić: Košarka u Hrvatskoj je u dubokoj krizi, spas je u ABA ligi

Autor: ABA liga

Intervju s legendarnim igračem KK Cibona.

Bivša legenda Cibone i hrvatske reprezentacije Mihovil Nakić smatra da se hrvatska košarka trenutno nalazi u nezavidnoj situaciji, da je kriza jako duboka i pažljivo analizira uzroke ovakve situacije.

- Nalazimo se u nezavidnoj situaciji. Prvo, mi već dugo nemamo ekipu koja igra Euroligu. Drugo, u našoj zemlji imamo samo jedan ozbiljan klub, svi ostali preživljavaju, bore se da opstanu. Mladih talentiranih igrača ima samo do neke razine, oni što nama fali su kvalitetni igrači koji mogu i moraju biti nositelji igre u reprezentaciji. Iskreno, ne vidim svjetlo na kraju tunela, poručio je Nakić i dodao:

- Jedan od naših problema je što nemamo više igrača u Euroligi, osim Krunoslava Simona i Ante Tomića. Mi se stalno zanosimo da imamo talente, ali talent ne igra, već igrači. To je razlika između mlađih kategorija i seniorske, profesionalne košarke. Jedan je Luka Dončić, ali i on je zahvaljujući velikom radu i fizičkim predispozicijama stigao do NBA.

Mihovil Nakić je istakao da je bilo očigledno da Hrvatska neće izboriti plasman na SP u Kini, a kako je sam rekao postoji mnošto razloga izabranici Dražena Anzulovića sudjeloanje završili već u kvalifikacijama.

- Nije trebalo biti previše pametan i mudar da se predvidi da mi nećemo otići na SP u Kini, jer nemamo igrače koji nam takvo što mogu garantirati. Mislim da je bilo tko bio u ovom trenutku na klupi hrvatske reprezentacije ne bi ništa uradio. S ovakvim izborom igrača, bez najboljih, nije bilo realno postići nešto konkretno. Nama treba totalni zaokret, kompletno novi tretman u sportu, da se više ulaže i da se omogući veći broj dana za pripreme,. Ne znam koliko je to danas moguće, zbog velikih obveza igrača u klubovima. To je možda utopijski, ali smatram da se u mlađim selekcijama treba primjenjivati taj model. Tu se stvaraju igrači, a ne kao danas, odigra jednu utakmicu za svoju reprezentaciju, pojave se agenti koji ih prodaju bogatijim klubovima, a ništa nisu dali tamo gdje su poniknuli, rekao je Nakić.

On ističe da svi već godinama unazad govore kako hrvatska ima nevjerojatne igrače koji igraju u najjačoj ligi na svijetu, ali da je to u praksi posve drugačije.

- Hrvatsku košarku netko gleda kroz prizmu NBA, ali Bogdanović je jedan, Šarić je drugi, ostali koji su u najjačoj ligi svijeta još se nisu dokazali. Oni imaju potencijal, posebno Zubac i Žižić, ali još uvijek ne mogu biti garancija uspjeha reprezentacije Hrvatske. Posebno kad se na to doda da je FIBA napravila katastrofalan potez s ovim kvalifikacijama, gdje vrlo kvalitetne selekcije nisu mogle računati na svoje najbolje igrače. Srbija se jedva plasirala, Slovenija, kao europski prvak nije otišla u Kinu. Još taj rat sa Euroligom, u kojem ove dvije organizacije ne mogu pronaći zajednički jezik... Jasno da sve to nije dobro za košarku.

Bojan Bogdanović - Foto: fiba.basketball

Bivši košarkaš Cibone smatra da je ABA liga najbolje rješenje za ovu regiju i da se u taj cijeli projekt trebaju aktivnije uključiti Savezi s ovih prostora.

- Meni je ABA liga kao ideja dobra, ali nažalost problemi su druge prirode i nemaju veze s ovim natjecanjem. Uvjeren sam da bi ona bila još bolja kada bi bila bolje koncipirana od Saveza s ovih prostora. Mislim da nijedna pojedinačna liga, možda osim srpske ne bi bila kvalitetna, kao što je regionalno natjecanje. To je i bila misija kad se stvarala, jer ovaj sustav je najbolje rješenje za košarku na ovim prostorima. Mislim da je za ABA ligu dobro što postoji rivalitet, kao što ga imaju Partizan, Crvena zvezda i Cibona. Reći ću vam najbolji primjer, ako jedna Rusija igra u regionalnoj ligi koja se zove VTB, onda će vam sve biti jasno. Kad se na to doda da nam je baza sve manja, regionalna liga je odlična stvar - priznao je Nakić.

Bivši košarkaš svjestan je da se djeca danas sve manje bave sportom, a to je jedan od najvećih problema i za košarku.

- Djeca se sve manje bave sportom, a što se tiče košarke... Pa danas visoki igrači idu na rukomet, da ne govorimo o odbojci, dok su se nekad klinci koji su imali tu visinu isključivo bavili košarkom. Vi danas imate rukometaša 210, 212, što ranije nije bio slučaj. Mlađe generacije sve manje idu na košarku, zbog loših rezultata klubova i reprezentacije. Pogledajte i broj publike na utakmicama. To je vrlo loše, nema te baze iz koje se mogu izvući ti talenti. Vi ne možete trenutno pronaći 10, 12 igrača koji mogu iznijeti teret, barem ja ne vidim.

Nakić situaciju u Ciboni uspoređuje sa stanjem u hrvatskoj reprezentaciji i ističe da trenutno ne vidi da bi se nešto moglo popraviti u dogledno vrijeme.

- Sve što sam rekao za reprezentaciju i ostale probleme u hrvatskoj košarci, mogu reći i za Cibonu. Klub je bez novaca i jake podrške i nisam siguran da može napravi neki bolji rezultat. Ovo je životarenje, ima dosta problema koji nisu od jučer, to traje već duže vremena, čak iz vremena kad sam i ja bio tamo. U moje vrijeme, dok sam bio košarkaš, mi smo čak 21 godinu zaredom igrali Euroligu, a gledajte danas, nema ih ni u jednom europskom natjecanju duži niz godina. To nije dobro za klub takvog renomea, zabrinut je bivši igrač Cibone.

Košarkaška legenda ističe da mu se sviđa kako rade pojedini klubovi iz regije.

- Pratim sve i ono što mi se sviđa je kako radi Mega Bemax iz Srbije. Proizvode igrače koji poslije postaju interesantni. Pogledajte Jokića, odličan je u NBA, ali ima još dosta igrača koji su otišli u Europu i to u dobre klubove. Rad s mladim igračima treba biti fokusiran kako bi se što bolje prilagodili modernoj košarci, jer ona je danas zasnovana na brzini i snazi, zaključio je Nakić.

Nikola Jokić - Foto: YouTube

FIBA NAPRAVILA GREŠKU

Mihovil Nakić smatra da je FIBA napravila grešku što se ranije nije dogovorila s NBA oko prelaska europskih igrača u SAD.

- Veliki problem je napravljen od strane FIBA kada još ranije nisu napravili neki dogovor s NBA ligom u pogledu odlaska igrača. Vidim da je taj trend sve zastupljeniji, sve više europskih košarkaša odlazi tamo, a nama koji smo mali znači svaki košarkaš. Ne možemo se uspoređivati s NBA-om i to je jedan nepremostiv problem za klubove s ovih prostora i nije ni čudo što nemamo neke veće ciljeve. Ne možemo ih zaustaviti bez ozbiljnih proračuna, otkrio je Nakić.

ROKO PRKAČIN JE VELIKI TALENAT

Košarkaška legenda kazala je da mu se sviđa Roko Prkačin i da je imao priliku gledati ga ove sezone dosta puta.

- Mali je veliki talenat, vidim da želi raditi i napreduje, ali ne bi trebalo napraviti grešku kao s nekima ranije: lansirati ga u neke orbite, a onda da nam nestane kao da ga nikad nije bilo. Ipak, tu može biti presudan utjecaj njegovog oca koji je bio igrač i koji zna cijelu situaciju. Siguran sam da će mu dati najbolje savjete što se tiče karijere, rekao je Nakić.

Roko Prkačin - Foto: Šime Zelić (Basketball.hr)

VIŠE MI SE SVIĐA EUROLIGU OD NBA

Nakić je priznao da mu se više sviđa Euroliga, nego NBA.

- Meni NBA do doigravanjai nije zanimljiv, ne mogu gledati utakmice u kontinuitetu. Osim puno koševa na svakoj utakmici, rijetko možete vidjeti neke taktičke zamisli. Euroliga je po mom ukusu, čak i kad imaju susrete koji nemaju neki natjecateljski značaj, jer ima ekipa koje već na pola sezone nemaju izglede da se plasiraju u samu završnicu. Volim gledati tu košarku, možda sam i malo sentimentalan, jer sam i sam sudjelovao u stvaranju te lige. Ipak, problem leži u tome što najbolji igrači iz Europe hrle ka NBA ligi, poručio je Nakić.