Europa i Svijet
Hrvatska
Košarka u kolicima: EP divizija B - tako blizu, a tako daleko

Košarka u kolicima: EP divizija B - tako blizu, a tako daleko

Autor: Basketball.hr

Hrvatska nije izborila nastup u diviziji A, niti ispala u niži razred.

Održano je Europsko prvenstvo košarke u kolicima divizije B na kojem je nastupila i reprezentacija Hrvatske. Prvenstvo se održalo od u gradu Charleroi u Belgiji od 16.06. do 23.06.2018.

Naši reprezentativci su zauzeli šesto mjesto od devet reprezentacija te su  tako osigurali ostanak u B diviziji.

Europsko prvenstvo za košarkaše u kolicima je podijeljeno u A, B i C diviziju tako da u svakoj nastupa deset momčadi. Prvih pet plasiranih reprezentacija iz divizije A nastupa na paraolimpijskim igrama dok posljednje dvije ispadaju u diviziju B. Prve dvije ekipe iz divizije B ulaze u viši rang, odnosno diviziju A, dok posljednje dvije ispadaju u diviziju C, iz koje također dvije prvoplasirane ekipe ulaze u diviziju B.

Na Europskom prvenstvo divizije B Hrvatska reprezentacija je nastupila u skupini B u kojoj su još nastupili reprezentativci: Slovenije, Bosne i Hercegovine i Litve, dok su u skupini A nastupile reprezentacije: Austrije, Rusije, Švedske, Latvije i domaćina Belgije. U skupini B naši reprezentativci su izgubili od reprezentacija Bosne i Hercegovine rezultatom 60:47 i Litve rezultatom 81:60, te su pobijedili reprezentaciju Slovenije rezultatom 53:40!

S dva poraza i pobjedom naši reprezentativci su odigrali s reprezentacijom domaćina Belgije utakmicu za peto mjesto i izgubili rezultatom 67:54 te tako zauzeli šesto mjesto na europskom prvenstvu divizije B.

Ostaje žal za još jednom propuštenom prilikom za napredovanje u diviziju A, ali i zadovoljstvo što ćemo za dvije godine imati novu priliku. Također donekle možemo opravdati rezultat zbog ozljeda koje su najbolje igrače odvojili od aktivnog treniranja u minuloj sezoni, ali i nedostatka sportske sreće, jer smo u svim utakmicama imali aktivan rezultat do pred sam kraj utakmice pa i činjenice da smo nove prvake divizije B reprezentaciju Rusije dobili u pripremnoj utakmici prije tri tjedna.

Finale su odigrale odlična ekipa Austrije koja je do finala ostvarila sve pobjede i ekipa Rusije koja je upisala dva poraza u prva dva kola (prvi od Austrije 50:41), a zatim pobijedila sve do kraja pa i moćnu Austriju u finalu rezultatom 59:49!


1 Rusija

2 Austrija

3 Litva

4 Bosnia i Hercegovina

5 Belgija

6 Hrvatska

7 Švedska

8 Latvija

9 Slovenija