Hrvatska
Košarkaši Marsonije prvaci jeseni bez poraza

Košarkaši Marsonije prvaci jeseni bez poraza

Autor: Josip Šebalj Photo: Josip Šebalj

Druga liga Istok

Iza košarkaša Marsonije je uspješna jesenska polusezona na drugoligaškom istoku. Brođani su na kraju osvojili 1. mjesto sa svih 7 pobjeda iz isto toliko odigranih utakmica. U posljednjem kolu momčad Igora Kovačevića trebala je na najteže gostovanje u prvom dijelu prvenstva u Borovo, međutim, dogovorom klubova ta utakmica je odgođena za siječanj.

Uoči početka novog drugoligaškog prvenstva košarkaši Marsonije zadržali su sve igrače i prošle sezone u kojoj su osvojili 3. mjesto s istim brojem pobjeda i poraza kao i drugoplasirano Belišće. Vodeće Đakovo odmaklo im za jednu pobjedu više koju su imali ispred Belišćana i Brođana. Za novo prvenstvo košarkaši Marsonije pojačali su se za Osječanina Franca Filipovića i povratnika u matični klub Luku Špehara te je momčad Igora Kovačevića jesenski dio polusezone završila na 1. mjestu sa svih 7 pobjeda iz isto toliko utakmica.

- Naravno da smo zadovoljni s učinkom gdje smo u prvom dijelu sezone bez poraza. Za nas je važno sada dovesti 2 nova pojačanja kako bi obranili vodeću poziciju, dok će nam ključna biti utakmica u Đakovu. Međutim, i ova prva koju igramo već 7. siječnja u Borovu je jako važna gdje nas čeka prva zvijezda lige Vladan Lazić, ako ostane u klubu jer nakon sjajne polusezone on ima brojne ponude drugih klubova. Imamo 3 jako dobra vanjska igrača (Špehar, Maskaljević i Filipović) tako da ako Lazić i bude igrao imat će rješenja za njega. - smatra trener košarkaša Marsonije Igor Kovačević.

Imali su košarkaši Marsonije i povoljan raspored jer su od 7 utakmica čak 5 igrali na domaćem terenu, a samo dvije u gostima. Stoga će momčad Igora Kovačevića u nastavku sezone imati puno teže utakmice u gostima, dok će im najteža biti ona u Đakovu u kojem će se odlučivati o naslovu prvaka. Upravo su Brođani na Vijušu ove jeseni dobili Đakovčane s minimalnih 83:82 i to košem Luke Pavlinovića sa zvukom sirene. Laki domaći uspjesi izboreni su u uvjerljivim pobjedama nad: Požegom, Belišćem, KA Osijek i Županjom. U gostima je s 89:74 pobijeđena Škola košarke VROS te puno teže Vinkovci s 83:81. Ove polusezone u pojedinačnom djelu izostao je zbog ozljede zgloba učinak kapetana Luke Špehara koji je odigrao tek jednu utakmicu uz malu minutažu. Stoga su njega sjajno nadomjestili ostali igrači prije svih Franco Flipović koji je 3. strijelac lige s prosjekom od 23,5 koševa u svakoj utakmici. Prošle sezone najbolji strijelac lige, igrač Marsonije Patrik Maskaljević ove jeseni je na 11. mjestu u ligi s prosjekom od 16,5, dok je Luka Pavlinović na 12,6, a Svan Stojsavljević na 11,5 poena u prosjeku.

- Imao sam nezgodnu ozljedu zbog koje sam probao igrati u samo jednoj utakmici. Zato su ostali dečki dali obol ovoj uspješnoj polusezoni u kojoj smo imali dvije odlične utakmice koje smo dobili u uzbudljivim završnicama, prvo Đakovo kod nas Vijušu, a onda i Vinkovce u gostima. Naš fokus u nastavku sezone je na gostujućoj utakmici u Đakovu u kojoj će se odlučivati o prvaku, dok nama treba pobjeda za 1. mjesto jer smo ih dobili s 1 razlike kod nas. Ne vjerujem da će oni, a niti mi do naše međusobne utakmice negdje "kiksati". Stoga koliko sam čuo mi dovodimo 2 dobra igrača koja će još više podići našu kvalitetu za obranu 1. mjesta i plasmana u kvalifikacije za Prvu ligu. - rekao je kapetan košarkaša Marsonije Luka Špehar.

Prema tome košarkaši Marsonije vrlo brzo, već 7. siječnja nastavljaju prvenstvo u Drugoj ligi – istok s vrlo zahtjevnom utakmicom i gostovanjem u Borovu. Bit će to derbi kola jer je Borovo na 3. mjestu s 5 pobjeda i jednim porazom, dok je prvo njihovo ime spomenuti Vladan Lazić koji ima kvalitetu puno više iznad ove lige s obzirom da u prosjeku postiže čak 37,8 koševa po svakoj utakmici od 6 koliko je odigrao. Bit će to za Brođane u Borovu službeno posljednja utakmica prvog dijela sezone, dok već nakon tjedan dana 14. siječnja kreće drugi dio prvenstva. Najave su da će se košarkaši Marsonije dodatno još pojačati i to s 2 do 3 jako dobra igrača s kojima će u nastavku sezone pokušati obraniti prvu poziciju i spremni dočekati kvalifikacije za Prvu ligu koja je jedinstvena, ali je 2. rang natjecanja.

Pred kraj godine na izbornoj Skupštini košarkaši Marsonije dobili su novog predsjednika, a to je Tomislav Delić kao i novu upravu tako da se klub jača u svim segmentima kako bi polako vratili slavonskobrodsku košarku tamo gdje je nekad bila.