Hrvatska
Košarkaški savez Zadarske županije i njegovi klubovi – bastion hrvatske košarke!

Košarkaški savez Zadarske županije i njegovi klubovi – bastion hrvatske košarke!

Autor: KSZŽ/BB.hr Photo: KSZŽ

Zadarska košarkaška obitelj

U17 liga Dalmacije kreće već ovog vikenda kada je na rasporedu prvo kolo lige koja će dati tri predstavnika u Jedinstvenu kadetsku ligu čiji je početak zakazan za prvi mjesec 2025. godine. Ove sezone u ligi se natječe sedam momčadi od kojih su tri iz Zadra! Boje Zadra tako će braniti KK Zadar, lanjski osvajač, a uz njega KK Aleta Puntamika i KK Diadora. Uz tri zadarska kluba u ligi se natječe GKK Šibenka, KK Split, KK Podstrana i KK Dubrovnik.

Uskoro će krenuti i U15 liga Dalmacije koja također tri najbolje plasirana šalje u Jedinstvenu ligi, tu će nastupiti lanjski osvajač brončane medalje na razini države KK Zadar, a uz njih igrat će još nastupiti GKK Šibenka, KK DOŠK, KK Split i KK Dubrovnik.

Obje lige igraju se do polovice mjeseca prosinca.

U13 liga Dalmacije dat će svoje predstavnike na Poluzavršni turnir Prvenstva Hrvatske, a u toj ligi iz Zadra nastupit će predstavnik s prošlogodišnjeg Final Four turnira Prvenstva Hrvatske – Škola košarke Zadar. Uz njih tu se nalaze OKK Dražen Petrović, KK DOŠK, KK Split, KK Solin i KK Dubrovnik. Liga počinje 19. listopada i traje do konca ožujka.

Za kraj možda i najzanimljivija, jer je i najbrojnija, liga je ona do 19 godina na razini Dalmacije. Juniori će sa svojim natjecanjem započeti krajem listopada, a u konkurenciji od devet momčadi čak četiri su iz Zadra! Uz KK Zadar, lanjske viceprvake Hrvatske, tu su KK Aleta Puntamika, prošlogodišnji predstavnika na PFPH KK Diadora te povratnik u ovu selekciju KK ABC. OKK Dražen Petrović, KK Split, KK Alkar, KK Ribola Kaštela i KK Dubrovnik zatvorit će konkurenciju ove lige.



'Možemo se pohvaliti i sa svojim seniorskim kategorijama, naravno perjanica u koju se svi uzdamo je KK Zadar, momčad koja je lani upisala velike uspjehe te se nadamo da će ih i ponoviti. Kako u regionalnoj AdmiralBet ABA ligi tako i u SuperSport Kupu Krešimir Ćosić i FavBet Premijer ligi!.

KK Aleta Puntamika osvojivši Drugu mušku ligu Jug kao i Ligu za popunu Prve muške lige vratila se među društvo prvoligaša ove sezone, a tamo su ih dočekali gradski kolege i rivali iz KK Jazine Arbanasi koji već godinama stabilno drže poziciju prvoligaša.

Premijer ženska liga jača je za još jedan klub iz Zadra! Nakon što je ŽKK Zadar Plus osigurao ostanak, ove sezone napravili su korak dalje te će igrati regionalnu WABA ligu, a u Premijer ženskoj ligi nakon par godina borbe za povratak u istu, pridružit će im se i ŽKK Zadar!

Za kraj ostaju nam KK Diadora i KK Sukošan, Diadora je lani s pomlađenom momčadi igračima iz svog omladinskog pogona uz par iskusnijih igrača osvojila drugo mjesto u ligi, a KK Sukošan nastavlja i dalje suradnju s KK Zadar te će ove sezone dati prostor mladim zadarskim košarkašima da se kroz Drugu ligu nastave razvijati i time stječu potrebno iskustvo koje će biti važno za nastavak njihovih karijera.

Po broju klubova ovakvu zastupljenosti po ligama u svim kategorijama nema niti jedan grad, ali ni županija u Hrvatskoj. Kada bi ovo uspoređivali s brojem stanovnika onda bi se ovo moglo nazvati i raritetom puno širih razmjera gledajući to na razini Republike Hrvatske, ali i šire.

Svi mi koji činimo Košarkaški savez Zadarske županije, ponosimo se postignutim rezultatima i vjerujemo kako smo u zadnjih par godina svojim radom i doprinosom, barem organizacijski, dali svoj obol u ostvarivanju ovih dostignuća i kako bi se realizirale ove brojke.

Iako svjesni da je pred nama još puno posla, sa sigurnošću možemo reći kako spremni dočekujemo novu sezonu u koju ispred svih svojih klubova ulazimo kao bastion hrvatske košarke', naglašavaju u KSZŽ.

Tagovi kszž