Europa i Svijet
Košarkaški turnir u Tokiju krenuo vatreno: Francuzi nadigrali Amerikance!

Košarkaški turnir u Tokiju krenuo vatreno: Francuzi nadigrali Amerikance!

Autor: Saša Ćirić

Zaslužena pobjeda Tricolora.

Prvi dan košarkaškog turnira u muškoj konkurenciji donio nam je sjajnu utakmicu između SAD-a i Francuske, u kojoj su Tricolori zasluženo slavili rezultatom 83-76. Derbi susret skupine A puno bolje je otvorio sastav Gregga Popovicha, koji je nakon prvih dvadeset minuta imao osam poena prednosti (37-45). Ipak, Francuzi pojačavaju intenzitet na oba kraja terena u trećoj dionici, pa s postignutih 25 i primljenih 11 poena u posljednjih deset minuta ulaze s lijepih šest poena prednosti (62-56). Popovich uspijeva probuditi svoje igrače, koji uzvraćaju kontraserijom u počecima posljednje četvrtine i s parcijalnim rezultatom 13-1 vraćaju vodstvo od dva posjeda (63-69). Francuze u život vraća Guerschon Yabusele s dvije lijepe reakcije u napadu, pa se u posljednjih pet minuta ulazi s jednakim šansama obje momčadi za pobjedu. Dok je za Francuze briljirao Evan Forunier, Amerikanci su muku mučili s osobnim pogreškama Kevina Duranta, koji je tako morao nepredviđeno prosjediti puno više vremena. Jedan od ključnih trenutaka u završnici bio je napad Francuske minutu prije kraja, u kojem je pri samom njegovom isteku Yabusele spasio jednu loptu koja je išla u aut i iz pada je proslijedio Fournieru na tricu koji pogađa za +2 (76-74). Do kraja utakmice Amerikanci nisu uspjeli pogoditi niti jedan šut iz igre, a Francuzi su bili mirni s linije slobodnih bacanja i tako braniteljima zlata iz Rija nanijeli prvi poraz na OI nakon davne 2004. u Ateni, kad su Amerikance u polufinalu pobijedili Argentinci. 

Najefikasniji u redovima pobjedničke momčadi bio je Fournier (28 poena), Rudy Gobert dodao je 14 poena i 9 skokova, a Nando De Colo 13 poena i po 5 skokova i asistencija. Kod SAD-a najbolji onaj koji se priključio među posljednjima, novopečeni NBA prvak s Milwaukee Bucksima Jrue Holiday (18 poena, 7 skokova), dok je Bam Adebayo ostvario double-double učinak (12 poena, 10 skokova).

U drugom kolu Amerikanci u srijedu u 6:40 po našem vremenu igraju protiv Irana, dok Francuzi istog dana u 14:00 imaju europski duel s Česima.

Druga utakmica dana u skupini A bio je dvoboj Češke i Irana u kojoj su Česi slavili puno lakše no što to konačni rezultat (84-78) sugerira. Naime, nakon 30 minuta igre imali su +21, pa su Iranci iskoristili blago opuštanje protivnika da malo uljepšaju konačni rezultat. Najbolji u češkim redovima bili su Patrik Auda (16 poena, 6 skokova) i Blake Schilb (14 poena, 5 asistencija), dok je Tomaš Satoransky imao slabiji egzekutorski dan (2-14 iz igre, 6 izgubljenih lopti), ali je poslovično bio prisutan u svim ostalim elementima igre (8 skokova, 8 asistencija, 5 ukradenih lopti). Irance su predvodili dečki lako izgovorljivih imena - Behnam Yakhchalidehkordi (23 poena) i Mohammad Jamshidijafarabadi (16 poena, 7 asistencija); legendarni Hamed Haddadi imao je double-double (15 poena, 10 skokova).

U skupini B Italija je preokretom u posljednjih deset minuta došla do pobjede nad Njemačkom (92-82). Talijane su predvodili Simone Fontecchio (20 poena, trice 5-5), dok su po 18 dodali Stefano Tonut i Danilo Gallinari. U njemačkim redovima najbolji je bio Maodo Lo (24 poena), dok je Isaac Bonga dodao 13.

Druga utakmica skupine B bio je dvoboj dvije reprezentacije koje su pobijedile Amerikance u pripremnom razdoblju, Australije i Nigerije. U službenoj utakmici bolji su bili Australci (84-67), predvođeni još jednom sjajnom međunarodnom izvedbom Pattya Millsa (25 poena, 6 asistencija). Kod Nigerijaca najefikasniji Obi Emegano (12 poena).

U drugom kolu skupine B na rasporedu su susreti između Nigerije i Njemačke, odnosno Italije i Australije.

Sutra se igraju dvije utakmice skupine C, u 6:40 po našem vremenu na teren izlaze Argentina i Slovenija, a u 14:00 Japan i Španjolska.