Hrvatska
Regija
Košava otpuhala Splićane

Košava otpuhala Splićane

Autor: Paulo Sarić

Presudio je raspoloženi Djerić koji je za manje od 20 minuta ubacio čak devet trica.

Košarkaši Splita teško su poraženi na gostovanju u Srbiji. Bolji od momaka Ivice Skelina bio je Vršac trenera Vladimira Đokića rezultatom 100-69. Utakmicu je praktički sam riješio izvrsni Mirko Djerić koji je zasuo dalmatinski koš s devet trica i već krajem prve dionice ubio svaku nadu hrvatske momčadi u pozitivan rezultat.

Iako su Splićani poveli koševima Henrika Širka i Michaelyna Scotta, susret je od početka bio jednosmjeran. Domaćini su se nakon izjednačenih prvih šest minuta raspucali i zahvaljujući četirima tricama krenuli u seriju 12-0 kojom su otišli na dvoznamenkastu prednost. Raspoložen je bio Mirko Djerić koji je povezao pet ubačaja iza linije 6.75 i u samo nekoliko minuta odveo svoju momčad na veliku prednost. Dalmatinci nisu imali načina da zaustave raspoloženog australskog Srbina koji je u kratkom roku kaznio sve propuste gostujuće obrane. Splita je u utakmicu pokušao vratiti Amerikanac Scott, no jedino što je uspio bilo je privremeno stabilizirati utakmicu prije novog naleta domaćina koji su dobrom igrom do poluvremena povećali svoju prednost na plus 17 (55-38).

Splićani su odlučnije ušli u nastavak te su zahvaljujući agresivnoj obrani uspjeli prići na 11 koševa zaostataka (58-47), no to je bilo sve od Skelinove momčadi. Žuti nisu uspjeli kapitalizirati period lošije igre Vršana koji su u prvih pet i pol minuta treće četvrtine zabili samo tri poena, što je ubrzo došlo na naplatu. Nedugo nakon minute odmora trenera Đokića, srbijanski je sastav ubacio u brzinu više i zahvaljujući večeras ubitačnom šutu za tri poena riješio pitanje pobjednika. Djukić je novim dalekometnim ubačajem započeo seriju svoje momčadi 15-0 nakon koje više nije bilo povratka.

U posljednjih se deset minuta ušlo s 29 koševa viška za Vršac, a granicu od plus 30 je nakon pola minute igre u četvrtoj četvrtini svojom devetom  tricom probio, tko bi drugi nego Mirko Djerić (81-51), pa smo do kraja gledali samo odrađivanje posla srbijanskog sastava.

Uz fantastičnog Srbina rođenog u Bankstownu koji je utakmicu završio s 27 poena i tricom 9-11 za manje od 20 minuta na parketu, istaknuo se i Milenko Veljković sa 16 koševa i 11 skokova, dok je bolji od ostalih u redovima  hrvatskog sastava bio Scott s 18 poena.

Vršac je ovom pobjedom učvrstio svoje mjesto među najbolje četiri momčadi, dok se Split odmakao još jedan korak od pozicija koje vode u borbu za elitni razred regionalne košarke.