Europa i Svijet
Hrvatska
Kozić promijenio sredinu

Kozić promijenio sredinu

Autor: Paulo Sarić

Nekadašnji srebrni mladi reprezentativac pronašao novi klub u Švicarskoj.

Nekadašnji igrač KK Osječki Sokol i šibenskog Jollyja, te srebrni U-18 reprezentativac iz Latvije 2013. godine Juraj Kozić prešao je iz redova finalista švicarskog prvenstva Lions de Genève u BC Boncourt, javlja službena stranica Švicarskog košarkaškog saveza.

Mladi vanjski igrač rođen u švicarskom Sorengu prvih je 11 godina svoga života proveo u toj alpskoj državi gdje se i počeo baviti košarkom. Nakon dolaska u Hrvatsku nastavio je sa svojom strašću, a talent i naporan rad su ga doveli do juniorske poluzavršnice hrvatskog prvenstva na kojoj je s 28 poena u prosjeku bio najbolji strijelac čime je zaradio poziv u mladu reprezentaciju. Ubrzo je počeo dobivati priliku i u seniorskoj momčadi, da bi na ljeto 2013. potpisao petogodišnji ugovor s Jollyjem. Ipak, u Šibeniku se zadržao samo jednu sezonu nakon čega se zaputio u Švicarsku, u redove Lugana. Prve je godine većinom igrao u drugoj momčadi koja je bez poraza osvojila treću ligu, da bi nagodinu počeo participirati i u prvom sastavu.

Lani je prešao u redove ženevskog sastava s kojim je dogurao do finala prvenstva u kojemu je na koncu poražen od BBC Montheya hrvatskog stručnjaka Nikše Bavčevića. Kozić je zanimljiv slučaj i po tome što je u svojoj mladoj karijeri nastupio za dvije reprezentacije. Osim za juniorsku selekciju Hrvatske u kojoj je pod vodstvom Ante Nazora osvojio srebro u Latviji, Kozić je igrao i za U-20 reprezentaciju Švicarske pri čemu mu je uvelike pomogao instruktor mlađih selekcija hrvatske reprezentacije Darko Kunce, što Juraj često spominje. Nakon debija za mladu švicarsku vrstu i solidnih partija u prvoj ligi, prošlo je ljeto stigao poziv i za seniorsku reprezentaciju Švicarske. Nažalost, nakon nekoliko utakmica dogodila se povreda koja je rezultirala pauzom od nekoliko mjeseci.

Nakon oporavka Kozić se priključio prvoj momčadi Lavova, u kojoj nastupa i Roberto Kovač, s kojima je na koncu dogurao do finala prvenstva pripomažući svojoj ekipi s 2.4 koša 1.1 asistencijom u ograničenoj minutaži.