Europa i Svijet
Kraj grupne faze u Tokiju: Slovenci na Nijemce, Španjolci na Amerikance

Kraj grupne faze u Tokiju: Slovenci na Nijemce, Španjolci na Amerikance

Autor: Saša Ćirić

Olimpijski turnir ulazi u nokaut fazu.

Jučer i danas kompletirano je posljednje kolo natjecanja po skupinama olimpijskog košarkaškog turnira u Tokiju.

Francuzi su pobjedom nad Iranom (79-62) došli do stopostotnog učinka u skupini, dok su Amerikanci s uvjerljivih 119-84 svladali Čehe. Česi su ovim teškim porazom propustili mogućnost da se plasiraju u završnicu natjecanja zbog najslabije koš-razlike od svih trećeplasiranih reprezentacija po skupinama, pa iz grupe A u borbu za medalje idu samo Francuska i SAD.

U skupini B Talijani su preokretom u posljednjoj četvrtini pobijedili Nigeriju rezultatom 80-71, dok su Australci bili sigurni protiv Njemačke (89-76). Natjecanje nastavljaju Australija, Italija i Njemačka, a Nigerija unatoč omjeru 0-3 nema razloga biti razočarana svojim nastupom jer su imali mnoge dobre dionice protiv ipak nešto iskusnijih i kvalitetnijih protivnika, te s ovim temeljima mogu napraviti puno dobrih stvari u budućnosti.

Jutros su odigrane i posljednje dvije utakmice natjecanja po skupinama, kompletirana je slika skupine C. U prvom dvoboju dana Argentina nije dopustila domaćinu Japanu nikakvo iznenađenje (97-77), dok Španjolska u dvoboju koji je odlučivao o prvom mjestu u skupini nije uspjela iskoristiti činjenicu da je uspjela ofanzivno zaustaviti Luku Dončića (12 poena, šut iz igre 2-7, 5 izgubljenih lopti), ali ne i njegove suigrače. Slovenija je pobijedila rezultatom 95-87 i u premijernom nastupu na OI uspjela proći skupinu bez poraza. Iz ove skupine natjecanje nastavljaju Slovenija, Španjolska i Argentina.

Nedugo nakon završetka posljednje utakmice po skupinama održan je ždrijeb četvrtfinala. Kako reprezentacije koje su međusobno igrale u skupini nisu mogle biti izvučene kao četvrtfinalni par, ždrijeb je takvim poludirigiranim načinom odredio sljedeće parove:

Slovenija - Njemačka (3. kolovoza u 3:00 po našem vremenu)

Španjolska - SAD (3. kolovoza u 6:40)

Italija - Francuska (3. kolovoza u 10:20)

Australija - Argentina (3. kolovoza u 14:00)

Tagovi OI 2020