Europa i Svijet
Hrvatska
Kraj puta u Alpe Adria Cupu, Šibenka bez Paića i Pleadina nije uspjela obraniti sedam poena plusa u Komarnu

Kraj puta u Alpe Adria Cupu, Šibenka bez Paića i Pleadina nije uspjela obraniti sedam poena plusa u Komarnu

Autor: Saša Ćirić Photo: Milan Balaban - GKK Šibenka

Dogodine.

Šibenka je na gostovanju u Komarnu doživjela poraz rezultatom 89-78 i ostala bez plasmana na završni turnir Alpe Adria Cupa.

Šibenčani su bez kapetana i dokapetana (Pavao Paić, Juraj Pleadin) otišli u Komarno s nadom u dobar rezultat u uzvratnom susretu četvrtfinala Alpe Adria Cupa. Podsjetimo se, Šibenka je na Baldekinu svladala slovačku momčad rezultatom 78-71. Iako je osobni dojam potpisnika ovih redova da su dečki iz Komarna bili "zreli" za poraz od bar petnaestak poena razlike, bilo bi to traženje kruha preko pogače. Svaka pobjeda je dobra, reklo bi se. No, da smo tada znali da će se u međuvremenu ozlijediti dva nositelja igre, vjerojatno bismo jače žalili za propuštenom većom razlikom. Loša vijest za navijače Šibenke su bile tehničke poteškoće s videom iz Slovačke, pa su se mogli osloniti tek na sada već staromodni način praćenja statistike uživo. Ispipavanje snaga u početnim minutama, Šibenka se krajem prve četvrtine odvaja na +7 (16-23). Po dvije trice ubacili su Brocić i Kakar, a dobru rolu imao je i mladi Antić s četiri poena. Na prvi odmor se otišlo s pet poena prednosti za Šibenku (20-25), treba izdržati još "samo" trideset minuta.

Nisu se Šibenčani zadovoljili takvim vodstvom, poučak stare poslovice mudro zbori da je napad najbolja obrana. Raspoloženi Kakar, Brocić i Jambrović, uz dominantnu defanzivnu prisutnost Howarda, i sredinom druge četvrtine Narančasti odlaze na dotad najvećih +11 (23-34). Iako je Damir Milačić pravodobno reagirao pozivajući minutu odmora nakon brze Stuckeyeve trice, nalet domaćih je bilo teško zaustaviti.

Dobra vijest za Milačića bila je činjenica da je Komarno u tim trenucima već debelo bilo u bonusu, dok su njegovi igrači imali još tri mala prekršaja na raspolaganju. Domaći su se u jednom trenutku primakli na svega dva poena zaostatka (37-39), a glavninu ofanzivnih zadataka su odrađivala dva Amerikanca, Shane Gatling i Demarkus Stuckey. Upravo je potonji prije dva tjedna na Baldekinu imao vrlo skromno izdanje, nije se uspio upisati u listu strijelaca. Na poluvrijeme se otišlo s +4 za Šibenku (40-44), a Milačića su iznad svega mogli veseliti podaci o čak 13 skokova plusa Narančastih, kao i dobar ukupni šut (gotovo 50%, 46% trica). Poziv na oprez bila su slobodna bacanja, čak šest promašaja u prvom poluvremenu eliminacijske utakmice na koš-razliku može biti kobno. Komarno, s druge strane, živi i umire od trice - od dvadeset pokušaja ubacili su devet. Mogu li Slovaci doći do željenih +8 oslanjanjem na dalekometni šut?

Gdje se stalo u drugoj četvrtini, nastavilo se u trećoj. Domaći su pritiskali, dok je mlada šibenska momčad pokušavala pružiti otpor koliko god je mogla. Ali američki bekovi u redovima Slovaka nesmiljeno trpaju. Stuckey je nakon 12 poena u prvom poluvremenu isto toliko postigao u trećoj dionici, te je Komarno u (vjerujemo) nimalno komornoj atmosferi ušlo u posljednjih deset minuta s rezultatskim plusom (63-60), ali i momentumom na svojoj strani. Domaći su do željene prednosti došli u prvoj minuti posljednje dionice, a glavni pokretač svih akcija bio je u tim trenucima Samuel Volarik. Šibenku je od potpunog potopa u tim trenucima branio američki dvojac Kakar-Howard, koji su jedini uspijevali naći put do mrežice Slovaka. Kako su Narančasti svu pažnju usmjerili na Stuckeya i Gatlinga, drugi igrači Komarna su dobili više prostora. U završnim minutama do daha je došao srbijanski internacionalac Milijan Marković, koji je u posljednjih deset minuta ubacio devet poena. Slovaci su u posljednje dvije i pol minute ušli s +13 (83-70), što je Šibenčanima ostavljalo samo tračak nade. No, iskusna domaća momčad je zadržala pribranost u završnici i na kraju slavila s +11 (89-78), te se plasirala na završni turnir Alpe Adria Cupa.

U redovima Komarna briljirali su Stuckey (28) i Gatling (19), dok su Šibenku predvodili Kakar (24) i Jambrović (23).