Hrvatska
FOTO: Krajina nadigrao Žorića, Zadar Cibonu

FOTO: Krajina nadigrao Žorića, Zadar Cibonu

Autor: Paulo Sarić

Zadru i drugi ovosezonski hrvatski derbi.

Zadar je na otvaranju osmog kola HT Premijer lige na domaćem terenu pred 3000 gledatelja svladao Cibonu rezultatom 76-66. Bio je to prva utakmica ovih klubova nakon što je Vukove preuzeo nekadašnji trener Zadra Ante Nazor naslijedivši na klupi Slobodana Subotića. Dvoboj je bio izjednačen prvih 35. minuta, a onda je krenuo nalet domaćina koji je u par minuta prelomio susret i riješio pitanje pobjednika.

Utakmica je počela slabašnim pljeskom za bivšeg trenera Zadra Antu Nazora i minutom šutnje za preminulog generala Praljka, a na terenu smo gledali početno ispitivanje snaga. Cibose je vukao iskusni Luka Žorić koji je rutinirano koristio propuste zadarske obrane, dok su domaćini raznovrsnom igrom održavali prednost većim dijelom dionice. Hrvatski je reprezentativac zabio devet poena za samo sedam minuta igre, no imao je protutežu u Kristijanu Krajini koji je jednako nemilosrdno, ako ne i nemilosrdnije, punio koš protivnika.

U istom se ritmu nastavilo i u drugoj četvrtini u kojoj se niti jedna momčad nije odvojila na više od jednog posjeda razlike sve dok Nazor nije postavio zonu koju su Zadrani lakoćom probijali i za to vrijeme napravili 7-2 te se odvojili na pet poena prednosti (38-33). Na odmor se otišlo s 42-40 za domaćine koji su loše otvorili nastavak, pa je Cibona serijom 0-6 preokrenula rezultat. Zaigrali su gosti neusporedivo bolju obranu nego u prvom dijelu što je rezultiralo sa samo četiri postignuta koša Zadra u devet minuta drugog poluvremena. Začudo, semafor je pokazivao 46-51.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Nije Nazorova momčad na željeni način kaznila jalovu igru Zadra, pa se u posljednjih deset minuta ušlo sa samo plus tri za Zagrepčane (50-53). Božić i Krajina su u nešto više od dvije minute posljednje dionice zabili gotovo jednako kao čitava domaća momčad u trećoj četvrtini te vratili stvari na početak (56-56). Cibona se držala u utakmici sve do pet minuta prije kraja kada Naglićevi momci na krilima Krajine i Knowlesa kreću u seriju 9-1 koja je prelomila susret. Ako su gosti i imali kakvu šansu za povratak sam ju pokvario kapetan Marin Rozić još jednim nesportskim potezom prema Lovri Bašiću, već trećim ili četvrtim u karijeri. Suci su doduše dosudili slobodna bacanja za Cibose, no ugrijana atmosfera se dodatno zapalila pa je Zadar mirno priveo utakmicu kraju.

 Domaćine su do pobjede predvodili Kristijan Krajina s 21 poenom i osam skokova, dok su dvoznamenkasti bili i Ive Ivanov s 14 te Lovre Bašić s 12 koševa. Vukovima nije pomogao ni veteranski dvojac Žorić-Tomas koji je kombinirao ubacio 28 poena.