Europa i Svijet
Hrvatska
Krajnović pokrenuo otpisanu Prievidzu, Bujas napravio senzaciju u Kupu

Krajnović pokrenuo otpisanu Prievidzu, Bujas napravio senzaciju u Kupu

Autor: Branko Tabak Photo: Gašper Papež/Helios Suns Šime Zelić/Basketball.hr

Hrvatski treneri u Slovačkoj

Covid pravila se razlikuju od države do države, sporta do sporta, od natjecanja do natjecanja...

Tako je u slovačkom Kup natjecanju momčad koja, na datum odigravanja utakmice nije imala dovoljno igrača zbog zaraze, kažnjena porazom bez borbe.

Taj je rulet onemogućio hrvatskom treneru Krunoslavu Krajnoviću i njegovoj Prievidzi da na sportskom parketu zasluže pobjedu ili poraz te su bez borbe ispali u četvrtfinalu. Isti je rulet i ista neodigrana utakmica u polufinale odvela drugog hrvatskog trenera, Luku Bujasa, i njegov klub Svit.

U tom polufinalu napravili su pravu senzaciju pobijedivši kao pretposljednoplasirana momčad lige lidera prvenstva i organizatora turnira Levice 102-91 i tako im pokvarili planove o trostrukoj kruni (pucaju još na prvenstvo i Alpe Adria Cup). U finalu su naletjeli na raspoloženu momčad BKM Lučenec koja je slavila s uvjerljivih 98-66 i tako potvrdila dominaciju koju je imali tijekom cijelog završnog turnira.

Krajnović je preuzeo Prievidzu sredinom prosinca prošle godine kada su na kontu imali nula pobjeda iz deset susreta. Danas je situacija kudikamo bolja. Prievidza je na omjeru 4-18 te šest kola prije kraja ima kakve-takve izglede za skok na sedmo mjesto, na kojem se s omjerom 7-14 nalazi Bujasov Svit. Bujas je Svit preuzeo krajem prošle godine, nakon što je prvi dio sezone proveo u kolumbijskoj Cartageni.

Slikovito uz sve poraze Bujasove momčadi, Prievidzi trebaju četiri pobjede za skok na sedmo mjesto.

 Svit, s obzirom na raspored natjecanja, istovremeno može s nekoliko pobjeda i skočiti za poziciju, dvije.

Slovačka liga ima osam klubova koji igraju četverokružno. Prva ide izravno u polufinale doigravanja, a one momčadi koje se smjestile od treće do sedme pozicije razigravaju za preostala tri mjesta u polufinalu. Osmoplasirana momčad može ostanak potvrditi kroz baraž s ekipom iz nižeg stupnja natjecanja.

Hrvatski treneri koji su se nedavno preuzeli uloge trenera u Prievidzi i Svitu već sada su napravili velike stvari. Krajnović je pokrenuo motore u otpisanoj Prievidzi i podigao formu na razinu koja obećava ostanak, a Bujas Iskri Svit donio senzacionalno i neočekivano finale Kupa s najdražim skalpom sezone.