Hrvatska
Kraljević otkrio tko mu je draži suparnik Zadar ili Cibona i poručio: „Džabe iskustvo, ako…“

Kraljević otkrio tko mu je draži suparnik Zadar ili Cibona i poručio: „Džabe iskustvo, ako…“

Autor: Paulo Sarić

Puntamičani bi bili zadovoljni da ponove nedjeljnu partiju.

Repriza. Ta riječ najbolje opisuje novo sudjelovanje KK Sonik Puntamika na završnom turniru Kupa „Krešimir Ćosić“. Sve je isto kao prije dvije godine: mjesto održavanja, suparnik u četvrtfinalu, pa čak i strateg puntamičkog sastava. U vremenima kada se trenere mijenja nakon prve serije nezadovoljavajućih rezultata, Šime Kraljević već treću sezonu vodi „Sonikse“. I to kako! Vodi u dvokoraku od Druge muške lige Jug do HT Premijer lige.

Zadrani se trenutno nalaze na devetoj poziciji na ljestvici sa šest pobjeda od kojih se posebno izdvaja ona nad nekadašnjim trostrukim prvakom Europe KK Split, kada su 'Žuti' s parketa Jazina ispraćeni tricom Filipa Jošića u posljednjoj sekundi.

Moram biti zadovoljan s obzirom na to da smo prvu sezonu u elitnom rangu hrvatske košarke. Složili smo OK 'roster' s nekoliko starijih i iskusnijih igrača koji su predvodnici mlađima. Mislim da dobro funkcioniramo s obzirom na to da imamo samo jedan trening dnevno, što nam je mali deficit u odnosu na druge momčadi koje imaju dva. Sve u svemu, moramo biti ponosni i zadovoljni – kazao je u uvodu trener Sonika.

Da Puntamičani nisu momčad koju je potrebno dodatno predstavljati, barem ne na parketu, na svojoj su koži u nedjelju iskusili košarkaši aktualnog prvaka Hrvatske Cibone. Zagrepčani su tek u samoj završnici uspjeli osigurati pobjedu kojom su nastavili puhati za vratom lideru prvenstva.

Bilo je ugodno igrati pred nekoliko stotina gledatelja. Imate motiv više i onda je fanatizam kod igrača još izraženiji. Volio bih da takav odaziv gledatelja bude što češće – poželio je Kraljević, otkrivši protiv koga mu je draže igrati – rekao bih da je veći motiv protiv Cibone nego protiv Zadra. U pitanju je sportski antagonizam sjever-jug.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ipak, Puntamičani su i „starijem bratu“ s Višnjika stvorili velike probleme u prvom ovosezonskom međusobnom susretu. Na iznenađenje brojnih, semafor je te hladne jesenske večeri, nakon slobodnog bacanja Emilija Banića u 18. minuti, pokazivao minus 16 iz perspektive KK Zadar, da bi se utakmica konačno prelomila tek u posljednjoj četvrtini.

Danijel je kolo ili dva ranije preuzeo momčad Zadra. Imao je drugačije zamisli i išao pretakati iz jedne taktike u drugu. Mi smo iskoristili taj trenutak i bili konkurentni 33 minute. U drugoj dionici smo imali petnaestak poena prednosti, no nije bilo za ne očekivati da ćemo pasti. Prvo, funkcioniramo na jednom treningu dnevno, a drugo, naši iskusni igrači poput Šime Špralje su već u poznim igračkim godinama, a zna se što se događa ako igrači nemaju adekvatnu zamjenu - dođe do pada rezultata. Tada nismo uspjeli izdržati posljednjih sedam minuta, ali ovo što smo prikazali protiv Cibone je bilo sasvim u redu. Bili bismo izuzetno zadovoljni da ponovimo nedjeljnu partiju.

A bili bi i svi neutralni zaljubljenici u košarku. Zamislite samo tijesnu završnicu u okršaju dva zadarska kluba.

FOTO: Marko Dimić

Volatilnost bi bila golema!

Treba, pritom, biti realan i kazati da je objektivna kvaliteta, poput debljine novčanika, uvjerljivo na strani „starijeg brata“, a Puntamičanima bi probleme mogla stvarati i činjenica da ih očekuje druga utakmica u četiri dana, što je tempo na koji „Soniksi“ nisu navikli.

Preksinoć smo napravili rekuperacijski trening, a do utakmice ćemo raditi na šutu i taktici. Imam pet igrača koji su igrali na ovom rangu i ako njima trebaju trener ili kondicijski trener da naprave superkompenzaciju… džabe to iskustvo! Oni se znaju dozirati i znaju kako treba odigrati. Mislim da tu neće biti problema – uvjeren je Kraljević koji se na kraju osvrnuo na loše regionalne predstave svog večerašnjeg suparnika – nažalost nemaju rezultat. Znam da kolege odlično rade svoj posao, ali lopta je okrugla. Treba pogoditi ili obraniti koš više, jer se to na kraju broji u košarkaškoj utakmici. Želim im sreću u svim ostalim susretima, a protiv nas baš i ne.

Utakmica se igra u dvorani „Krešimir Ćosić“ s početkom u 20:30