Europa i Svijet
Kraljevski klub je posljednji sudionik završnice u Beogradu - Dončić presudio čudesnom tricom!

Kraljevski klub je posljednji sudionik završnice u Beogradu - Dončić presudio čudesnom tricom!

Autor: Saša Ćirić

Nakon tri četvrtine se činilo da je utakmica gotova, domaći su imali +18. Međutim, grčka momčad pada u trans i počinju letjeti terenom. Ipak, s(p)retnim šutom Dončića domaća momčad uspijeva odbiti pritisak gostiju.

Madriđani su, uz činjenicu da su nakon katastrofalnog poraza u prvoj utakmici okrenuli momentum u svoju korist, najveću korist izvukli povratkom Sergia Llulla. Osim što je podigao moral momčadi, postigao je ključne poene u trećoj utakmici.

Znao je i Xavi Pascual da će imati jednu brigu više s Llullom na terenu. Dosad je mogao koncentrirati obranu na Luku Dončića, a sad će trebati preuzimati dosta rizika u situacijama jedan na jedan.

Utakmica je počela iznimno tvrdo i nervozno; nakon pola četvrtine rezultat je bio 5-7. Nakon toga obje momčadi ubrzavaju tempo, pa počinje padati i nešto više koševa. Pao drži prednost do 2:24 prije kraja perioda, kada Gustavo Ayon postiže koš za 13-12. Do kraja četvrtine Real podiže prednost na 19-14, a meksički internacionalac Ayon predvodi madridsku momčad s 8 poena.

Drugi dio počinje razdobljem u kojem se igra koš na koš. Real se počinje odvajati polovicom četvrtine, kada Llull postiže svoju prvu tricu za 30-24. Taj ubačaj inicira seriju domaćih od 15-2, čime dolaze do prednosti od 16 razlike (42-26). Adreian Payne s dva uzastopna ubačaja donekle stabilizira rezultat za goste, ali nesportskom pogreškom minutu prije poluvremena anulira sve dobro što je napravio. Na taj način je otvorio Blancosima priliku da odu na veću razliku, što ovi nisu propustili napraviti. Rudy Fernandez postiže tricu 19 sekundi prije poluvremena za dotad najveću razliku - 51-33. Calathes iznuđuje prekršaj i s dva pogođena bacanja smanjuje razliku na poluvremenu na 51-35.


Pablo Laso je samo jednu želju imao - da probudi Dončića iz postsezonskog sna što prije. Na odmor je otišao s pet poena na kontu, te se činilo da se napadačko lutanje mladog slovenskog reprezentativca nastavlja. Međutim, drugi najdraži Luka u Madridu ulazi iznimno raspoložen u nastavak susreta. U prve dvije minute pogađa dvije trice te odvodi domaće na +22 (59-37). Publika je u deliriju, osjeća se miris završnog turnira u zraku. Treća njegova trice, 5:44 prije kraja treće četvrtine je ujedno koš kojim je Real posljednji put, pokazat će se, na ovoj utakmici imao 22 poena prednosti. Već u idućem napadu Matt Lojeski uzvraća uspješnim pokušajem iza linije za tri, što će se pokazati početkom serije kojom se Panathinaikos vratio u susret. Naime, u dvije i pol minute su dečki u zelenim dresovima napravili niz od 13-4, te se na 13 poena zaostatka (69-56). Domaći se ipak malo bude pred kraj perioda, te preko Llulla na ulazu u posljednju četvrtinu imaju +18 (78-60).

Nick Calathes otvara jako posljednji period, u koji su domaći ušli s ponešto opuštenim stavom. Prvo postiže koš, a nakon toga asistira nepogrešivom Chrisu Singletonu iza linije za tri (3-3 u tom trenutku). Upravo taj dvojac je najzaslužniji za nevjerojatnu seriju gostiju, koja je natjerala domaću momčad i njene navijače u stanje totalnog očaja - dok je domaća momčad u prvih pet i pol minuta posljednje četvrtine postigla tek dva poena, gosti su upisali čak 15 (Singleton tri trice iz tri pokušaja, ukupno čak 5-5!). Dakle, 4:30 prije kraja je na semaforu svijetlilo 80-75. Uslijedilo je tada razdoblje nešto čvršćih obrana s obje strane, pa se u posljednje dvije minute ulazi s rezultatom 83-79 za Real. Felipe Reyes u idućem napadu postiže koš za 85-79, a Calathes uzvraća sjajnom tricom za 85-82. Loptu u idućem napadu uzima Dončić i pokušava individualnom akcijom slomiti svog čuvara, u ovom slučaju upravo Calathesa. Nick je odigrao odličnu obranu, ali Luka se diže sa sedam metara, van balansa i s jedne noge, i sekundu prije isteka napada šutira tricu praktički iz očaja. Lopta se od table odbija u koš, i tu je svim nadanjima gostiju bio kraj, naprosto su potonuli u frakciji sekunde. U posljednjih 60 sekundi tek Llull pogađa jedno slobodno bacanje za konačan rezultat - 89-82.

Domaću momčad je predvodio Dončić sa 17 poena, 4 skoka i 5 asistencija, a podrška su mu bili Reyes i Ayon s po 12 poena, te Llull s 11 poena i 7 asistencija. Kod gostiju je sjajnu šutersku večer imao Singleton (21 poen), a pratili su ga James i Calathes s po 18 poena.