Hrvatska
Regija
Kreće odlučujuća bitka za ostanak u ABA ligi: Koper mora pasti!

Kreće odlučujuća bitka za ostanak u ABA ligi: Koper mora pasti!

Autor: Paulo Sarić

Uz pomoć navijača do produljenja nade u ostanak.

Došao je „Dan D“ za Zadrane. Već drugi puta u dvije sezone. Kao i prošle, jedini hrvatski abaligaš s Jadrana i ove godine se bori za ostanak među regionalnom elitom. S jednom bitnom razlikom. Dok je lani Ante Nazor ganjao 10. mjesto i izbjegavanje razigravanja za ostanak, Danijel Jusup i njegovi šefovi ove bi godine njime bili presretni.

No, ni taj minimalni dokaz kvalitete neće biti lako postići. Morat će Zadrani upisati obje pobjede i pritom se nadati da će Krka ili Mega „ostati na suhome“ u posljednja dva kola.

Prva prepreka na putu punom trnja je Koper Primorska. Nakon odlaska glavnog sponzora, šest najboljih igrača i trenera Jurice Golemca, većina košarkaške javnosti već je podijelila posljednju pomast slovenskoj momčadi.

Kakva greška! „Tigrovi“ su i dalje živi. Živi i u borbi za doigravanje.

Ovo je važna utakmica za obje ekipe, nama za opstanak u ABA ligi, a njima za ulazak u play-off. Dobra su momčad i pristup utakmici je ključ svega. Igramo bez Ive Ivanova i Martina Junakovića i svaki igrač mora dati sve od sebe kako bismo ostvarili željenu pobjedu – kazao je u najavi današnje utakmice Dominic Gilbert.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Ozljede i bolesti ove sezone su kao rijetko koje do sada napale zadarsku momčad. Prvih nekoliko kola propustio je Ive Ivanov, a nakon njega je nekoliko mjeseci van parketa bio iskusni Ivan Siriščević. Probleme su imali i Gilbert, Junaković, Ahmed i Mavra, a ni Bryon Allen nije bio na raspolaganju treneru za svaki dvoboj, da bi krug na koncu zatvorili Junaković i Ivanov.

Kapetan Zadra sigurno će propustiti večerašnju bitku u Krešinom domu, no nada još tinja po pitanju nastupa 26-godišnjeg Šibenčanina.

Medicinska služba mi kaže da ne mogu obećati, ali da će učiniti sve da osposobe Junakovića – ostavio je otvorenom mogućnost nastupa svog vanjskog igrača trener Zadra.

Izbora nema. Danas igra samo pobjeda.

Što se tiče utakmice, mi u svaku utakmicu, po meni, idemo sto posto. Hoće li to biti dovoljno? Igramo pred svojim igračima, što nam uvijek puno znači. Kroz ligu smo pokazali da smo sve pobjede koje smo ostvarili, ostvarili pred svojim navijačima. Uz podršku publike, koju ovom prilikom pozivam, učinit ćemo sve da dođemo do pobjede – obećao je 58-godišnji stručnjak.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

U čemu leži tajna dobrih rezultata Primorske u posljednjih nekoliko tjedana? Slovence su brojni već otpisali, no trupe Andreja Žakelja marširaju dalje.

Imaju sustav. Kada momčad ima sustav, odlazak igrača se ne osjeti toliko, što je dokaz da sustav funkcionira. Neki igrači su otišli, ali doveli su druge. No, to se nije toliko drastično odrazilo na rezultat. Na igri da. Prije su bili „mašina“, da bi sada malo pali, ali rezultatski se ne osjeća pad. A to je ono čemu treba težiti – dodao je trener domaćeg sastava.

Zašto Zadar nema sustav, pitanje je za neku drugu temu.

Do kraja ABA lige ostala su još dva kola i Dalmatincima će trebati obje pobjede misle li i iduće sezone nastupati među regionalnom elitom.

Pokušavam biti realan. Svaku utakmicu smo se pripremali kao da igramo protiv Real Madrida. Igračima uvijek govorim, a tako i jest, da smo u svakoj utakmici imali šansu. Negdje veću, negdje manju. Od Krke do Partizana. Pitanje je kolike su to šanse, i hoćemo li ih iskoristiti. Budimo realni, nije lako. Posebno druga utakmica protiv Crvene Zvezde. Malo me brine to što u gostima nismo ostvarili nijednu pobjedu – zaključio je Jusup.

Utakmica se igra u dvorani „Krešimir Ćosić“ s početkom u 18 sati, a KK Zadar je povodom Dana žena osiguran besplatan ulaz svim pripadnicama ljepšeg spola.