Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Krema svjetske košarke ostaje u Aziji

Krema svjetske košarke ostaje u Aziji

Autor: Paulo Sarić

Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini, Olimpijada u Tokiju, pa Svjetsko prvenstvo na Filipinima, u Japanu i Indoneziji…

Poznat je domaćin Svjetskog košarkaškog prvenstva 2023. godine. U konkurenciji zajedničke kandidature Argentine i Urugvaja priliku da organizira svjetsku košarkašku smotru za nešto manje od šest godine dobili su Filipini, Japan i Indonezija. Bit će to prvi puta u povijesti da će se Svjetsko prvenstvo održati u više zemalja.

- Iznimno smo zadovoljni što je FIBA odlučila ukazati čast organizacije Svjetskog košarkaškog prvenstva 2023. godine upravo nama. Svjetsko prvenstvo je događaj koji predstavlja čast svim zaljubljenicima u košarku u ovim trima državama te će omogućiti širenje košarkaške groznice ne samo kroz države organizatore, već i kroz čitavu regiju – kazao je Manuel V. Pangilian, čelni čovjek filipinskog košarkaškog saveza.

Odluka Glavnog odbora FIBA-e bila je jednoglasna, ali je vodstvo svjetske košarkaške federacije bilo impresionirano i kandidaturom Argentine i Urugvaja koji su zauzeli pole-position za organizaciju iduće svjetske smotre 2027. godine.

- Čestitam Filipinima, Japanu i Indoneziji koji će imati priliku ugostiti jedinstveno Svjetsko prvenstvo koje će se po prvi puta održati u više država. Bila je to teška odluka pošto su obje kandidature bile izuzetno kvalitetne. Usrećuje nas što su se nacionalne federacije udružile i zajednički kandidirale za domaćinstvo – rekao je predsjednik FIBA-e Horatio Muratore nakon odabira.

Grupna će se faza Svjetskog prvenstva održati u sve tri države, dok je završnica smještena u glavni grad Filipina, Manilu, gdje bi se trebalo igrati u dvorani kapaciteta 50 000 gledatelja što bi zasigurno srušilo brojne FIBA-ine rekorde u suvremeno doba. Dodajmo ovome da je Japan relativno nedavno imao priliku ugostiti najbolje svjetske košarkaše. Bilo je to 2006. godine. Možda se i sjećate velikog iznenađenja u polufinalu i trijumfa Papaloukasove Grčke nad reprezentacijom SAD-a…