Kolumne
Pinovo sjećanje na Krešu

Pinovo sjećanje na Krešu

Autor: Teo Cilar

Rođendani u razmaku od dva dana,

Krešimir Ćosić danas bi napunio 69 godina. Teško je uopće napisati nešto novoga o našem Kreši jer sve je već rečeno, napisano o najboljem košarkašu kojega je Hrvatska ikada imala. 

Čovijek ispred svojega vremena, vizionar, košarkaški genije na terenu. Kao trener također je gledao u budućnost i nije se bojao dati šansu mladim talentiranim igračima, pitajte Vladu Divca, Tonija Kukoča ili Dina Rađu. Zbog Kreše je na sveučilištu Brigham Young sagrađena nova dvorana jer je stara bila nedovoljno velika za sve one koji su željeli gledati Krešu kako igra. 

Kada pričamo o Kreši, teško je ne spomenuti Pina Gjergju i obratno. Krešo i Pino bili su Batman i Robin, bili su Malone i Stockton svojeg vremena s time da je Krešo mogao sve na terenu, igrati svih pet pozicija za razliku od Mailmana. Ova dva košarkaška velemajstora imaju rođendane u dva dana razmaka. Pino je u petak 24. studenog proslavio 80. rođendan, a dva je dana ranije u tu čast organizirana utakmica veterana Zadra protiv veterana Olimpije u kojoj je Pino s 80 na leđima ubacio 22 poena. Krešo je sve to gledao sa sjevernog zida dvorane gdje stoji njegova slika i vjerojatno se smješkao tamo gore. U jednom dijelu karijere Krešo je istovremeno igrao za Zadar i bio trener Olimpije. 

Posljednji razgovor Pino i Krešo vodili su nekih tjedan dana prije Krešine smrti. Tog razgovora prisjetio se Pino. 

-Kao jučer se sjećam posljednjeg razgovora s Krešom. On je bio u Americi i negdje tjedan dana prije njegove smrti čuli smo se telefonom. Rekao mi je: "Ne pitaj me ništa! Ne mogu spavati, ne mogu sjediti i ne mogu hodati. Reci svima koji me misle zvati da im se neću javiti".

-Kada je Krešo preminuo, to me jako pogodilo. 

Zanimljivu anegdotu ispričao mi je Željko Obradović prilikom dolaska na Zadar Basketball Tournament. Kada su ušli u dvoranu Krešimira Ćosića, pojedini članovi Fenerbahcea nisu znali tko je Krešo. Obradović ih je u svojem stilu istjerao iz dvorane i dozvolio im ulazak tek kada su na internetu pogledali i dobro zapamtili tko je i što je bio Krešimir Ćosić.

Za kraj teksta evo jedne izjave Kreše o toliko voljenom Zadru: "Ja sam iz najljepšeg grada na svijetu. Grada svjetske kulture, civilizacije i kolijevke hrvatske košarke. Grada kojeg ni za što na svijetu ne bih mijenjao."