Time-out
VIDEO Krešo za Krešu: Emocijama nabijena svečanost otvorenja izložbe posvećene Krešimiru Ćosiću

VIDEO Krešo za Krešu: Emocijama nabijena svečanost otvorenja izložbe posvećene Krešimiru Ćosiću

Autor: 057info Photo: Šime Zelić/KK Zadar

Ostali navijači uvijek gledaju prema titulama, a ja prema muzeju, šest godina se radi na tome

U Dvorani Krešimira Ćosića danas je, na 73. rođendan Krešimira Ćosića, otvorena izložba posvećena ovom velikanu zadarske, hrvatske i svjetske košarke. Počast Kreši odali su njegovi suigrači, prijatelji, zadarski košarkaški, sportski djelatnici ili jednostavno poštovatelji njegovog djela, koje će živjeti još puno vremena, javlja portal 057info

Bila je to i svojevrsna posveta Muzeju zadarske košarke u nastajanju, a to nastajanje traje već šest godina. U neposrednoj blizini dvorane osiguran je prostor za njegov postav, no kako se adaptacija iz godine u godinu odgađa, ovakva događanja prilika su da inicijator Muzeja Krešo Butić pokaže što je do sada prikupljeno.

- A to je praktički sve do čega se moglo doći, od dresova i tenisica do paketa, memorabilija, knjiga, medalja, pokala... Ostali navijači uvijek gledaju prema titulama, a ja prema muzeju, šest godina se radi na tome. Dok se ne izgradi eksponate ćemo izlagati u sklopu dvorane. Ovog mjeseca to je Krešimir Ćosić, no bit će tu i prisjećanja na slavnu 1986. i druge značajne događaje iz košarkaške povijesti, rekao je Krešo Butić, izražavajući želju da ovakva prezentacija bude ipak privremena te da svi izlošci napokon dobiju mjesto u svom muzeju.


Moderator svečanosti otvaranja Branko Tabak evocirao je svoj raniji tekst u kojemu je naveo kako je Krešo na parketu bio velik, jedinstven i nedodirljiv, izvan njega malen, običan i susretljiv. 

"Maestralnim košarkaškim umijećem osvajao je naslove i priznanja, simpatičnim osmijehom sve oko sebe. Do posljednjeg daha bio je odan obitelji, vjeri, Domovini i košarci. Bio je Zadranin, Zagrepčanin i Splićanin. Bio je Hrvat i Europejac. Bio je Građanin Svijeta. Bio je naš. I ostat će naš našima."

Direktor ŠC Višnjik Denis Karlović najavio je kako će se povijest zadarske košarke izložiti nakon obnove zgrade stare menze, dok je gradonačelnik Branko Dukić poželio da se zadarska košarka vrati na dane stare slave.

- Uvijek je lijepo vidjeti slike i sjećanja iz vremena kada je Zadar bio slavan. Ova dvorana s razlogom nosi njegovo ime i vjerujem da će se u njoj ispisivati nove stranice velike povijesti KK Zadar, rekao je Dukić.

Zadarski župan zahvalio je entuzijastu Butiću i prisjetio se vremena kada je Krešo iz Amerike donio projektor kako bi njima klincima pokazivao kako se igra na američkim sveučilištima. Umjesto Krešine kćeri Ane Ćosić Pajurin, koju su vremenski uvjeti omeli u dolasku, okupljenima se obratila potpredsjednica udruge Dani Krešimira Ćosića Zdenka Zrilić.