Hrvatska
Kroz iglene uši do polufinala

Kroz iglene uši do polufinala

Autor: Paulo Sarić

Junak susreta bio je mladi Splićanin Leo Čižmić koji je pogađao kad je bilo najbitnije i pomogao donijeti našoj momčadi dvije meč-lopte za plasman u A diviziju.

Hrvatska reprezentacija do 20 godina teže od očekivanog svladala je Gruziju i plasirala se u polufinale Europskog prvenstva B divizije koje se održava u rumunjskoj Oradei. Nakon što je Hrvatska suvereno prošla kroz grupu u prosjeku dobivajući suparnike s gotovo 50 koševa razlike, pritom imajući omanjih problema jedino s Portugalom, brojni su očekivali da će današnji susret biti još jedno odrađivanje posla. No, Gruzija se pokazala kao respektabilan protivnik, što konačnih 74-71 zorno pokazuje.

Pritisak četvrtfinalne utakmice, jedine na turniru koja nema popravni, bio je pretežak za naše mladiće. Iako individualno kvalitetniji od suparnika upali su u njihov ritam te smo do kraja susreta gledali neizvjestan dvoboj koji je mogao otići na bilo koju stranu. Gruzija je bolje otvorila susret i nakon dvije i pol minute igre imala 2-8, da bi uskoro tricom Babilodzea otišla i na plus deset. Ipak, naši su momci reagirali na pravi način i do kraja četvrtine napravili seriju 9-0 i vratili se u meč.

Gotovo čitava druga dionica protekla je u igri koš na koš i sve do 18. minute niti jedna momčad nije imala više od posjeda prednosti. Tada Gruzija nekoliko puta odlazi na četiri ili pet poena viška, no naši mladići ponovno dobro reagiraju i do odmora prilaze na samo pola koša zaostatka (41-42).

foto: FIBA.com

Nakon nekoliko minuta izjednačene igre u nastavku izabranici Damira Rajkovića rade mini seriju 9-2 i košem centra Cibone Krešimira Ljubičića prvi puta odlaze na prednost veću od jednog posjeda. Jasno, Gruzijci su brzo uhvatili priključak, no onda na scenu stupa Leo Čižmić i s pet vezanih poena vraća Hrvatsku na, u ovoj utakmici visokih, plus pet.

U posljednjoj je dionici nervoza jasno izišla na vidjelo što je bilo očito na igri obje momčadi. Prvi su pokleknuli naši mladići pa je Gruzija s dvije trice i dvicom napravila 0-8 i ozbiljno protresla hrvatske ambicije. Srećom, tada je Hrvatska zaigrala čvrstu obranu i zatvorila prilaze svome košu. U narednih pet minuta nismo primili niti jedan koš te smo se vratili u vodstvo. Obje su ekipe imale velikih problema doći do otvorenih pozicija za šut, a kada bi u tome i uspjele – ne bi mogle zabiti. Sušu je prekinuo Čižmić tricom minutu i 20 sekundi prije kraja i vratio svoje suigrače na dva posjeda prednosti. Do kraja smo gledali pokušaje Gruzijaca da preokrenu, ili makar izbore produžetak, no u tome nisu uspjeli. Posljednju su im šansu dali hrvatski reprezentativci koji su u zadnjih 11 sekundi promašili četiri slobodna bacanja, po dva Čižmić i Ljubičić, no i njima je ruka drhtala s linije penala pa je veliko i teško izboreno slavlje Hrvatske moglo početi.


Našu je momčad predvodio upravo dvojac koji je na kraju mogao postati tragičarima – Čižmić i Ljubičić. Srećom, ostali su junaci i izborili plasman u polufinale s 18 koševa i osam skokova, odnosno 13 poena i 13 skokova. U redovima suparnika najefikasniji je bio Bitadze sa 17 koševa, dok su još četiri igrača zabila po 12.

Ovom su pobjedom mladi Hrvati izborili priliku da jednom pobjedom u preostala dva susreta izbore povratak tamo gdje im je mjesto, u A diviziju europske košarke. Prvi suparnik na tome putu bit će im reprezentacija Velike Britanije koja je danas, nakon drame, iznenađujuće svladala Poljsku 71-69.