Intervjui
Kuliš o Tišmi: Mogao je mjesec dana uživati u morskim ljetnim radostima, a on je izabrao naporan rad

Kuliš o Tišmi: Mogao je mjesec dana uživati u morskim ljetnim radostima, a on je izabrao naporan rad

Autor: Branko Tabak

Sonikov kadar: zadarski stručnjak u zlatnom stožeru.

Stipe Kuliš jedan je iz plejade mladih zadarskih i hrvatskih trenera kojima mnogi predviđaju uspješne karijere.

Pomoćni trener Sonik Puntamike dio je slavnog stožera hrvatske reprezentacije predvođenog izbornikom Milom Karakašom koji je na Europskom kadetskom prvenstvu 2018. u Novom Sadu odveo mlade hrvatske košarkaše do zlata. 

Zbog pandemije koronavirusa europskih prvenstava nema. Tako je zlatna generacija kadeta izgubila priliku napasti zlato i u juniorskoj konkurenciji, ujedno i izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu.

No, to nije bio razlog da se odustane od rada.

- Ovih dana nalazimo se u Gospiću s novom, godinu dana mlađom generacijom rođenom 2003. i nakon toga. Fokus je na njima. Dečki su relativno kasno saznali za okupljanje. Neki su više, neki manje radili na sebi, pauza je bila duga, rad u klubovima obustavljen, natjecanja prekinuta i nisu se mogli pripremiti adekvatno. Kada sve to uzmemo u obzir možemo reći da je stanje u momčadi heterogeno, ali generalno na zadovoljavajućoj razini. Pripreme juniorske reprezentacije u Gospiću - Foto: HKS

Ciljevi sedmodnevnog okupljanja nove juniorske reprezentacije su jasni:

- Prije svega želimo im zadati normative ponašanja u reprezentativnom sustavu, provjeriti nivoe na kojima se kandidati nalaze, ugraditi temelje sustava u kojima vrsta funkcionira, poraditi na njihovom individualnom napretku i dati im smjernice za daljnji rad,  rekao je Kuliš pred kojim je nova sezona u ulozi pomoćnika na klupi zadarskog premijerligaša Sonik Puntamike. 

- Stigao je novi glavni trener Hrvoje Vlašić, s kojim imam kvalitetan odnos i, ono što me čini posebno zadovoljnim, osjećam njegovu vjeru u moje procjene i ideje. Momčadi se priključio kondicijski trener Josip Miliša, doveli smo nekoliko novih igrača poput Marina Vručinića, Lovre Runjića i Sandra Rašića, zadržali smo dio ekipe iz prošle sezone, no još uvijek nismo kompletni. Ima rupa u rosteru za koje tražimo najbolja rješenja. Ono što se već sada može istaknuti je da momci na treninzima rade fenomenalan posao, vlada vrhunski momčadski duh, radna etika, zalaganje i sjajan pristup, Sve to kao i rad i smjernice trenera Vlašića u meni budi optimizam ususret nove sezone. Ekipa će imati balans između iskusnih i mladih igrača koji traže svoju punu afirmaciju. Užitak je raditi u takvom okruženju, naglašava Kuliš koji je dobar dio ljeta proveo u dvorani.

Na treningu Sonik Puntamike - Foto: Šime Zelić

- U suradnji s kondicijskim trenerom Jurom Šangom radio sam na tehničko-taktičkoj pripremi igrača Sassarija Vasilija Pušice kao i Roka Stipčevića i Borisa Tišme. Taj momak je odlučio uzeti stan u Zadru u najam, ne da bi uživao u ljetnim morskim radostima, nego da bi krvavo radio na sebi. Ne čudi me da je izborio mjesto u seniorskoj momčadi Reala. Dobio je točno što je zaslužio, zaključio je Stipe Kuliš, čovjek koji košarku živi 24 sata.

Boris Tišma i Rok Stipčević - Foto: Jure Šango