Europa i Svijet
Hrvatska
Kuliš zadovoljan, kadeti Challenger odradili s omjerom 2-2

Kuliš zadovoljan, kadeti Challenger odradili s omjerom 2-2

Pobjeda Njemačke.

Sezona FIBA European Challengera zatvorena je današnjom utakmicom kadeta s njemačkom reprezentacijom. Challengeri su ove godine zamijenili Europska prvenstva kako se, zbog epidemiološke situacije, ne bi po 16 ekipa nalazilo na jednom mjestu. Sezona je, dakle, zatvorena i to porazom od 71:81, uz nadu da ćemo sljedećeg ljeta gledati klasična Europska prvenstva te da će složeni COVID protokoli biti pitanje prošlosti.

Njemačka je reprezentacija kontrolirala utakmicu tijekom više od trideset minuta, osobito jako nastupivši u prvoj dionici kada su zabili 27 poena, unatoč činjenici da je naša reprezentacija manje od dvije minute do kraja prve dionice vodila 17:16.

Posljednja je četvrtina ipak pripala Hrvatskoj, iako su najjači njemački igrači poput Bonga i Kalua i dalje bili u igri. Trener Stipe Kuliš je čak dva puta tražio time-out na samom kraju utakmice (1:05 i 0:38 do kraja), no do rezultatskog preokreta ipak nije došlo. 20 poena vodstva Njemačke, koliko je semafor pokazivao ulaskom u posljednju četvrtinu, ipak je bilo previše.

Naš najefikasniji igrač utakmice ovoga je puta bio double-double Vito Perković s 13 poena, 14 skokova i dvije asistencije. David Pavin i Luka Frančešević su ubilježili po 17 poena, a Frančeševiću je tek skok nedostajao do double-double učinka. Jurica Zagoršak je dodao 11 poena uz 6 skokova.

Iako turnir nije gotov jer neke reprezentacije još igraju večeras i sutra, valja spomenuti kako se tijekom turnira istaknuo David Pavin koji je, za sada, statistički drugi igrač turnira po ukupno ubačenim poenima (90), treći po prosječnom broju poena po utakmici (22.5) i sedmi po prosječnom broju asistencija po utakmici (4.8). Vito Perković je odlično skakao i našao se na sedmom mjestu s 9.6 skokova po utakmici, a Luka Frančešević je dokazao mirnu ruku s postotkom ostvarenih slobodnih bacanja (78.6%) i time u ovom trenutku drži četvrto mjesto.

Trener Stipe Kuliš detektirao je razloge poraza, ali i pohvalio naše reprezentativce: “Prije svega bih čestitao našim momcima na današnjoj izvedbi. Suprotstavili smo se suparniku koji ima izrazito dominantna tijela u odnosu na naša i to je u mlađim kategorijama veoma teško iskompenzirati. Uz sav naš trud Njemačka je imala 24 napadačka skoka iz kojih je postigla čak 24 poena. Također, zbog svog atleticizma su imali moć kontrolirati svoj reket gdje smo teško poentirali nakon dobrih napadačkih akcija. Nekad poraze jednostavno treba svesti u realne gabarite, fizička i atletska prednost koju Njemačka posjeduje je bila teško savladiv faktor. Usprkos svemu tome, u završnici utakmice nam je nedostajao poneki ubačeni otvoreni šut da utakmicu potencijalno prebacimo na našu stranu i ta činjenica je za svaku pohvalu.
Pohvalio bih momke jer su kroz cijeli turnir i pripreme igrali na gornjoj granici svojih mogućnosti i to je najbitniji kriterij u sportu. Radna etika koju su manifestirali, disciplina koje su se držali i njihov igrački napredak koji su ostvarili kroz ovaj period su za svaku pohvalu.”