Europa i Svijet
Hrvatska
Kup kralja: Ante Tomić junak Barcelone! Zabio za pobjedu protiv Reala!

Kup kralja: Ante Tomić junak Barcelone! Zabio za pobjedu protiv Reala!

Autor: Branko Tabak

Nevjerojatan propust sudaca umalo oduzeo Barci zasluženi trofej.

Kakva košarkaška nedjelja! A kako i ne bi bila kada su u jednom danu dijeljeni kup trofeji u zemljama s najjačim ligama: Njemačkoj, Turskoj, Italiji, Grčkoj, Litvi i Španjolskoj. 

I baš kao i u Litvi,  i u Španjolskoj se Hrvatska imala s čim podičiti. Dubrovčanin u dresu Barcelone Ante Tomić bio je junak pobjede nad Realom nakon produžetka 93-94.

Bila je to luda završnica u kojoj je u završnoj minuti produžetka Tomić imao tri maestralna poteza. Prvo je zakucao s jednom rukom 40 sekundi prije kraja za 87-90.


Campazzo je promašio na drugoj strani tricu za izjednačenje, a s linije slobodnih bacanja Singleton je podigao prednost Barce na, činilo se nedostižnih, 87-92. 

Do kraja je ostala 21 sekunda. Osam sekundi kasnije Randolpf zabija tricu (90-92). Slijedi nevjerojatan propust sudaca koji ne dosuđuju prekršaj Randolpha na Singletonu (očigledan, s namjerom, prema glavi) pri polaganju. Preko cijelog terena Singletona je poslužio Tomić. Da nije bilo sudačkog previda, bio bi to asist vrijedan trofeja. No, vratilo se sve Tomiću. Kenimo redom...

Real uzima poklon sudaca i dobija dodatni popust od same Barcelone. 

Naime, da se stvari dodatno zakompliciraju za momčad Svetislava Pešića pobrinuo se njegov igrač Kuric koji nepotrebno faulira Carrolla pri realizaciji. Real je, ni kriv ni dužan, poveo 93-92. 

Nakon time-outa Tomić prolazi uz liniju ispod koša i napada drugi obruč. Randolph blokira šut koji je bio u silaznoj putanji. Suci ovaj puta pregledavaju snimku i priznaju koš. Barca opet vodi (93-94). 

Ni tada nije bilo gotovo jer Llull je u preostalih 1,2 sekunde, primio loptu i sa svoje polovice pogodio obruč, bilo je to vrlo blizu, no ne i dovoljno kao na isteku regularnog dijela kada je zabio dvicu za produžetak.


Junak pobjede, hrvatski centar Ante Tomić postigao je 14 poena uz 7 skokova i dvije asistencije, no ostat će zapamćen kao igrač koji je poentirao (bez da je lopta prošla kroz obruč) za pobjedu Barcelone vrijednu trofeja!!!