Hrvatska
Kup Krešimira Ćosića: Sve se zna, osim gdje će se održati Završnica

Kup Krešimira Ćosića: Sve se zna, osim gdje će se održati Završnica

Autor: Branko Tabak

Samo je pet klubova osvajalo Krešin kup, a ukupno sedam ih je igralo finale. Od njih dva više ne postoje.

Natječaj za organizaciju Završnice Kupa Krešimira Ćosića je raspisan. Prijave se primaju do 17. siječnja do 24 sata, a uvjete natječaja možete saznati ovdje. Osim mjesta održavanja drugih nepoznanica nema. Turnir će se održati od 13. do 16. veljače, a nakon što su odigrani svi susreti osmine finala poznati su i parovi četvrtfinala.

Prvi dan (srijeda 13. veljače) će se odigrati četiri utakmice četvrtfinala i to:

Cibona - Škrljevo

Zadar - Bosco

Cedevita-Zabok

Split-Gorica

U četvrtak 14. veljače igraju se polufinalni susreti. Pobjednik susreta Cibona-Škrljevo ide na boljeg iz ogleda Bosca i Zadra. Drugo polufinale će igrati pobjednici susreta Cedevita-Zabok i Split-Gorica.

Petak je slobodan dan, a u subotu je na rasporedu veliko finale.

Prošle sezone Završnica Kupa Krešimira Ćosića je odigrana u Zadru. U finalu je Cedevita bila bolja od Cibone. Cedevita je slavila i u prvoj sezoni igranja Final Eighta u Šibeniku kada je u finalu nadigrala, sada već ugašeni klub, Jolly.

Vitamini su osvojili posljednjih pet Kup natjecanja, odnosno u zadnjih sedam sezona šest. Cibona je 2013. slavila u finalu baš protiv Cedevite 77-76.

Zadar je zadnji Krešin kup osvojio 2007, a Split 2004. Veliki trag u Kupu Krešimira Ćosića ostavio je još jedan ugašeni klub - KK Zagreb. Mravi su ovaj trofej osvojili tri puta (2008, 2010, 2011).

Rekorder po broju osvojenih pokala je Cibona (7), Cedevita i Zadar ih imaju po 6, Split 5, a Zagreb 3.

Cibona je rekorder i po broju izgubljenih finala - 9. Zadar je nadomak trofeju bio još sedam puta, a Zagreb šest. Splićani su finale izgubili dva puta, a Cedevita, Zrinjevac i Jolly jednom.

Dakle, pet je klubova osvajalo trofej, tek sedam igralo finale, od čega su dva ugašena.

I još jedna zanimljivost, Bosco i Gorica su klubovi koji prvi puta nastupaju na Završnici Kupa Krešimira Ćosića. Broj klubova koji se može pohvaliti ovakvih uspjehom raste od kada je Final Four zamijenjen Final Eightom.

O prednostima i manama ovakvog sustava natjecanja nekom drugom zgodom.