Hrvatska
Kvalifikacije za Prvu ligu: Dubrava i Dubrovnik novi prvoligaši

Kvalifikacije za Prvu ligu: Dubrava i Dubrovnik novi prvoligaši

Autor: Teo Cilar

Danas će ove dvije momčadi igrati međusobno, a utakmica će biti više revijalnog karaktera pošto su se obje momčadi plasirale rang više.

Dvije vrlo uvjerljive pobjede obilježile su jučerašnji kvalifikacijski turnir za popunu Prve lige košarkaša. Prvo je Dubrovnik s 43 poena razlike slavio protiv Đakova da bi iza njih u dvoboju koji je praktično odlučivao  o drugom putniku u Prvu ligu, Dubrava bila još uvjerljivija protiv Međimurja s 46 poena razlike. 

Đakovo-Dubrovnik 59:102 (11:23, 15:18, 16:34, 17:27)


Dubrovnik je odmah na startu krenuo s 8:0 da bi u 6. minuti susreta vodili s 3:19. Zaigralo je tada i Đakovo nešto bolje pa do kraja perioda smanjuju na 12 poena minusa. Smanjili su košarkaši Đakova i na minus osam početkom drugog perioda, ali bilo je to posljednji puta kada su bili na ispod dvocifrene razlike. Dubrovnik je do kraja poluvremena otišao na 15 poena razlike.

Dubrovčani su u drugom poluvremenu bili još uvjerljiviji, posebno u trećoj četvrtini koju su dobili s 18 poena razlike za plus 33 uoči posljednjih deset minuta. Nisu stali niti u posljednjoj dionici te su na kraju slavili s i više nego uvjerljivih plus 43. 

Antun Hrkač predvodio je Đakovo s 25 poena, dvoznamenkasti su još bili Miron Češkić i Kristijan Vladović s 13 odnosno 12 poena. Najbolji je bio Filip Vujičić s 14 poena, 14 skokova, 4 asistencije, 3 osvojene lopte i 3 blokade. Tri igrača postigla su po 15 poena, a riječ je o Petru Šeparoviću, Stipi Režiću i Stjepanu Tešiji. Režić je tomu dodao 7 skokova i 3 asistencije, a Tešija 6 skokova.


Dubrava-Međimurje 114:68 (24:16, 30:21, 34:14, 26:17)

Dubrava je u susret protiv Međimurja ušla kao favorit u izravnom dvoboju za mjesto koje vodi u Prvu ligu. Međimurju nije išlo na ruku ni to što im je to bila četvrta utakmica u četiri dana dok je Dubrava imala dan odmora. Kako je utakmica odmicala to je sve više dolazilo do izražaja, a razlika je samo rasla u korist Dubrave koja je do poluvremena bila na 17 poena prednosti. 

Potbuno su razbili čakovečki sastav u trećoj četvrtini koju dobivaju s 20 poena prednosti za ukupnih plus 37. Razliku su do kraja susreta povisili na plus 46, a to je ujedno bila i najviša razlika na utakmici. Neporažena Dubrava će danas odigrati dvoboj za prvo mjesto protiv također neporaženog Dubrovnika. Obje su momčadi osigurale plasman u rang više pa će njihova utakmica biti samo za prestiž.

Filip Šimović ubacio je najviše kod Dubrave, 26 poena uz 4 skoka, a najbolju valorizaciju imao je Ante Smolić koji je ubacio 14 poena uz 9 skokova, 7 asistencija i dvije blokade. Fran Vujić je ubacio također 14 uz po 4 skoka i asistencije. Kod Međimurja najbolji Danijel Krajačić s 15 poena i 6 skokova dok je Mislav Kranjčec ubacio 13 poena uz 3 skoka. 

Danas su na rasporedu posljednje dvije utakmice kvalifikacija u kojima se sastaju domaći Rudar protiv Đakova te novi prvoligaši Dubrovnik i Dubrava.