Hrvatska
Lakše se diše: Alkar dočekao domaću pobjedu. Zadnja je ostvarena u listopadu prošle godine

Lakše se diše: Alkar dočekao domaću pobjedu. Zadnja je ostvarena u listopadu prošle godine

Autor: KK Alkar Photo: AB foto digital

Pao je Bosco, prednjačili Bašić i Polutak.

U vrlo bitnom ogledu momčadi iz donjeg dijela ljestvice Alkar  se vratio iz rezultatskog minusa i slavo vrlo bitnu pobjedu nad Boscom 88:82. 

Zanimljivo bila je ovo tek druga domaća pobjeda Alkara u sezoni. Predugi post je trajao od 2. kola igranog 8. listopada i pobjede nad Goricom. A nekad je Alkar bio poznat kao izrazito domaćinska momčad. 

Košarkaško mučenje koje su proživjeli igrači,a posljedično i navijači, Alkara na ovoj utakmici plod je neshvatljivo lošeg ulaska u susret sinjske družine. Posebno se to odnosi na obrambeni segment koji kod Sinjana nije postojao. Igrači trenera Tomasa su to spremno iskoristili i predvođeni sjajnim mladim Krajnovićem već u uvodnih pet minuta ubacili 20 poena. Alkarovci su konstantno kasnili u reakcijama, plod čega su višekratni ubačaji Zagrepčana uz dodatno bacanje. Stoga ne čudi višak od 14 koševa (13:27) u 7.minuti na strani gostiju. Ipak u samoj završnici uvodne dionice, domaći dalekometnim ubačajima Marića i Bašića, spuštaju razliku na prihvatljivih -6 (24:30).  

Drugi period Bosco otvara serijom 8:0 (trojke Radulovića i Šljivarića, bacanja L.Babića) i ponovo odlazi na  + 14. Alkar odgovara serijom sedam svojih ubačaja, uz dobru rolu energičnog Amerikanca Peevyja i spušta razliku u jednoznamenkaste okvire.  Na veliki odmor se otišlo rezultatom 49:54, čime je, obzirom na prikazano, zadovoljniji bio domaći trener. 

Iako su u nastavku Sinjani silno željeli anulirati zaostatak, dobri Bosco se dugo držao i branio minimalni višak prenijet sa poluvremena. Ipak konstantni pritisak domaćih dao je ploda u 29. minuti kada bilježimo vraćanje stvari na rezultatski početak (69:69). Do kraja trećeg perioda gosti, predvođeni Krajnovićem, ne dozvoljavaju potpuni preokret i u zadnju dionicu prenose višak od  4 koša (72:76).

Zagrepčani su odolijevali sve do 34. minute kada Alkar, Polutkovim koš-faulom, po prvi put prelazi u vodstvo (82:79). Visoki Brčak bio je ključna domaća figura u završnici jer je nakon Krajnovićeve trojke za 76:79 vezao 8 poena u seriji. Kada se na njega svojim ubačajem nadovezao Svalina, Alkar je, četiri minute prije kraja, otišao na +7. Obzirom na sjajan obrambeni tonus u završnom periodu (samo 6 primljenih koševa) bila je to sasvim dovoljna prednost koja je u konačnici Sinjane dovela do vrlo važne pobjede za izjednačenje na ljestvici sa Boscom i Zabokom. 

Pobjedi Sinjana najviše su pridonijeli Bašić sa 15 koševa i 13 asistencija te Polutak sa 19 koševa, 7 skokova i 6 asistencija. Uz njih bitan obol dali su i Marić sa 13 koševa, Peevy i Tomašević sa po 11 koševa i Svalina sa 9 koševa i 6 asistencija.

Kod Bosca apsolutno prvo ime Luka Krajnović sa 23 koša. Najveću potporu velika nada hrvatske košarkaške imala je u Juriču (15 koševa), L. Babiću  (13 koševa) i Primorcu (12 koševa).