Europa i Svijet
Latvija preokrenula -12 i razbila Rusiju

Latvija preokrenula -12 i razbila Rusiju

Autor: Teo Cilar

Latvija je razbila Rusiju u drugom poluvremenu i zaostatak od minus 10 na poluvremenu pretvorila u pobjedu plus 15 te zasjela na vrh skupine D!

Rusija je u prvom poluvremenu bila puno bolja od neprepoznatljive Latvije koja je samo na početku prve četvrtine imala vodstvo. Rusi su u potpunosti zaustavili šut za tri poena Latvije koji je u prvih 20 minuta bio 2/11. Uspjeli su zaustaviti i Kristapsa Porzingisa, a i braća Bertans nisu se posebno iskazala. Rusija je u prvom poluvremenu imala i plus 12, a na odmor se otišlo rezultatom 44:34.

Drugo poluvrijeme, potpuno obrnuta priča. Latvija je odigrala odličnu treću četvrtinu u kojoj su minus deset s poluvremena stigli, a nakratko i prestigli pod sam kraj četvrtine povevši s 52:50. Dmitrii Kulagin poravnao je na 52:52 na samom kraju perioda. Nastavila je Latvija odlično i u posljednjoj četvrtini te su nakon tri i pola minuta igre u tom periodu pobjegli na sedam poena razlike. Držala je Latvija Rusiju bez poena iz igre čak četiri i pola minute da bi potom Aleksei Shved pogodio tricu od table s osam metara za minus sedam na tri i pola minute do kraja susreta. Bilo je to sve od Rusije jer je Latvija do kraja dominirala i ostvarila pobjedu od 15 poena razlike koja bi im mogla donijeti prvo mjesto skupine D. Latvija je drugo poluvrijeme dobila rezultatom 50:25 i na kraju slavila s 84:69.

Janis Timma odigrao je najbolju utakmicu do sada na Eurobasketu, postigao je 22 poena uz šest skokova te po tri asistencije i osvojene lopte. Porzingis je u drugom dijelu zaigrao bolje, a na kraju se zaustavio na 11 poena i četiri skoka. Kod Rusije najbolji Shved s 21 poenom i šest asistencija. 

Ovom, mogli bi reći neočekivano visokom pobjedom, Latvija je potpuno zakomplicirala skupinu D s kojom se križa skupina Hrvatske u osmini finala. Ukoliko Srbija slavi protiv Velike Britanije i Belgije što je za očekivati, Rusija sutra dobije Veliku Britaniju, a Latvija svlada Tursku tada bi Srbija, Rusija i Latvija bile na omjeru 4-1. To bi značilo da je Latvija prva, Srbija druga, Rusija treća, a Turska četvrta ako danas dobiju Belgiju. Hrvatska bi tada kao prva u skupini išla na Tursku, a kao druga na Rusiju. Ukoliko scenarij bude isti osim da Turska slavi protiv Latvije, tada bi Rusija bila prva, Srbija druga, Turska treća, a Latvija tek četvrta. Hrvatska bi tada kao prva išla na Latviju ili kao druga na Tursku. 

Mi držimo fige da Rusija završi treća, tako bi izbjegli Latviju ili domaćina Tursku pred uzavrelom atmosferom Fenerbahce arene, a vi?