Europa i Svijet
Lauri Markkanen potopio hrvatski brod, Mulaomerović najavio ostavku

Lauri Markkanen potopio hrvatski brod, Mulaomerović najavio ostavku

Autor: Teo Cilar Photo: FIBA

Nova pljuska našoj reprezentaciji.

Hrvatska košarkaška reprezentacija doživjela je novi težak poraz. Nakon što nas je Finska izbacila iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, sada su nas izbacili i u osmini finala Eurobasketa 2022 na krilima fantastičnog Laurija Markkanena koji nam je ubacio 43 poena (24 u prosjeku na Eurobasketu 2022). Finci su slavili s 94:86 (20:21, 25:22, 22:22, 27:21).

Što reći nakon još jednog poraza Hrvatske? Nije da nismo navikli na konstantna razočaranja, ali svakog puta se nadamo, sanjamo da Hrvatska može doći do nekog boljeg rezultata ili barem četvrtfinala, ali budimo realni, ne može. Ne na ovakav način, ne s ovakvom obranom, ne na način na koji naša reprezentacija igra košarku. Finska s druge strane igra moderno, brzo u jednom sistemu koji igraju sve njihove reprezentativne selekcije. Najbolji opis utakmice je situacija s kraja treće četvrtine kada je do kraja ostala jedna stotinka, a Markkanen između 3 naša igrača uspije skočiti i poravnati loptu u koš. 

Rezultat je na 4:48 do kraja bio poravnat na 77:77 poslije trice koju je zabio Ivan Ramljak, a od tog trenutka pa do kraja Finska je bila nezaustavljiva za našu obranu koja im je dopustila nekoliko potpuno otvorenih šuteva što je za ovakvu razinu natjecanja nedopustivo. Tračak nade za Hrvatsku pojavio se na 1:10 do kraja poslije dvice Jaleena Smitha i trice Marija Hezonje. Tu smo došli na minus pet, ali tada je u obrani zaspao Smith, Finska je došla do novih lakih poena i priča je bila završena što se pitanja pobjednika tiče. Bili smo hendikepirani neigranjem Ivice Zubca, ali pitanje što bi bilo drugačije i da je on mogao igrati.

Odmah nakon utakmice izjavu je dao izbornik Damir Mulaomerović koji je najavio ostavku.

- Vrijeme je za nekog drugog s više energije da pokuša nešto napraviti, ja nisam uspio, trudili smo se, bili zajedno mjesec dana, imali smo problema, borili smo se, dali sve od sebe, ali nije išlo.

Ovo natjecanje bilo je gotovo sigurno posljednje na kojem smo gledali u dresu reprezentacije Hrvatske Bojana Bogdanovića i Krunoslava Simona. Ovo sigurno nije bio način na koji su se željeli oprostiti od reprezentativnog dresa, ali tako je očito moralo biti. 

Babo je bio naš najbolji strijelac s 23 poena, 5 skokova, ali i 5 izgubljenih lopti, za usporedbu, Finska je na ovoj utakmici izgubila ukupno 7 lopti. Smith je ubacio 17 uz 4 asistencije, 12 je ubacio Dario Šarić uz 9 skokova i 6 asistencija, 11 je ubacio Karlo Matković, a isto toliko i Simon koji je imao i 4 asistencije. Kod Finaca najbolji gore spomenuti Markkanen, a veliku pomoć je imao u Sasu Salinu koji je ubacio 17 poena (trica 5/10), a Edon Maxhuni 16.