Europa i Svijet
Lavar Ball uživao u uvjerljivoj pobjedi CSKA, Spahija i Maccabi propustili šansu u Ateni

Lavar Ball uživao u uvjerljivoj pobjedi CSKA, Spahija i Maccabi propustili šansu u Ateni

Autor: Teo Cilar

Ante Tomić i Neven Spahija porazima otvorili Euroligu.

Prvu utakmicu ove sezone u Euroligi otvorili su giganti europske košarke CSKA i Barcelona. Finalisti ovogodišnjeg Zadar Basketball Tournamenta bili su uvjerljivi i slavili s uvjerljivih 95:75. Panathinaikos je u Ateni dočekao drugog sudionika Zadar Basketball Tournamenta, Maccabi. PAO je slavio s 89:84, a gosti iz Izraela upropastili su svoje šanse za pobjedu lošim odlukama u posljednjoj četvrtini. Bilo je tu previše soliranja i izgubljenih lopti. 

Barcelona je u Moskvi parirala samo u prvoj četvrtini. Nakon što je momčad Ante Tomića imala početnu inicijativu, CSKA tricom Sergia Rodrigueza te zakucavanjem Willa Clyburna odlazi na 18:12. U završnici četvrtine vodili su i 21:14, ali Kyle Kuric pogađa tricu za konačnih 21:17 nakon prvih deset minuta. 

CSKA je u drugoj četvrtini uništio Barcelonu fantastičnom obranom, a serijom 10:0 dolaze do prvog dvocifrenog vodstva na utakmici. Nešto kasnije poslije koša Daniela Hacketta, CSKA je po prvi puta imao i preko 20 poena prednosti (47:26). Do kraja prvog poluvremena prednost su mrvicu povisili na 51:29.

Proigrala je Barcelona u trećem periodu i dobila ga s 29:18 te je u posljednju četvrtinu ušla s zaostatkom od 11 poena minusa. Nakon što su prvi zabili u posljednjoj dionici, došli su i do minus devet, ali bliže nisu mogli. CSKA je do kraja "zarudario" u obrani i na kraju slavio uvjerljivo s 20 poena prednosti. 

Cory Higgins predvodio je CSKA s 18 poena, Nando De Colo dodao je 17, Clyburn je zabio 13 uz 9 skokova dok je Rodriguez ubacio 12 poena. Kod Barcelone najbolji Kuric s 15 poena, Jaka Blažić je ubacio 11, a Tomas Heurtel upisao je čak 12 asistencija. Kapetan Barcelone, naš Ante Tomić u igri je proveo početnih 8 minuta, a za to je vrijeme ubacio 6 poena uz 4 skoka, a imao je i po jednu osvojenu loptu te blokadu. Nakon toga nije se vraćao u igru. Na utakmici smo primjetili i velikog "lajavca" Lavara Balla koji je mogao uživati u kvalitetnoj utakmici. 


Panathinaikos i Maccabi odigrali su jednu vrlo izjednačenu utakmicu u prve tri četvrtine. Domaćini su pred 10 000 vatrenih navijača u posljednji period ušli s svega tri poena prednosti. Nakon dvije i pol minute igre u posljednjem periodu, Deshaun Thomas postiže tricu iz izuzetno teške pozicije i donosi domaćinima vodstvo 75:68. Na drugoj strani tricom uzvraća Scottie Wilbekin. Nikos Pappas, Stephan Lasme i Matt Lojeski vode PAO do vodstva 82:71 na točno pet minuta do kraja utakmice. Angelo Caloiaro i Michael Roll s šest vezanih poena smanjuju na minus pet i na 2:41 do kraja daju nadu Maccabiju u preokret. Lojeski tricom i Ioannis Papapetrou dvicom na minutu i pol do kraja donose Panathinaikosu novih plus 10 i činilo se kako je pitanje pobjednika konačno riješeno, ali Maccabi je krenuo u posljednji nalet. 

Wilbekin dvicom i Roll tricom smanjuju na minus pet 32 sekunde do kraja. Uzeo je tada domaći trener minutu odmora, a kako po novim pravilima ima pravo birati gdje će izvesti loptu, odabrao je da to naprave ispod svojeg koša umjesto na napadačkoj polovici. Pokazalo se kao loš izbor jer su igrači Maccabija odigrali dobru obranu i natjerali domaćine da izgube loptu. Bila je to prilika da se potpuno vrate u utakmicu, ali sve je to upropastio Wilbekin s četvrtom izgubljenom loptom na utakmici i tu je priči bio kraj. 

Najbolji u domaćim redovima bili su Lojeski s 20 poena i 5 skokova, Keith Langford je ubacio 13, a Thanasis Antetokounmpo 10 uz 2 skoka i dvije osvojene lopte. Trea spomenuti i Nicka Calathesa koji je ubacio 8 poena, uz ogromnih 14 asistencija. Kod Maccabija najbolji Wilbekin s 24 poena i 8 asistencija, Roll je ubacio 15, a Tarik Black 14 uz 6 skokova. Valja spomenuti kako je Neven Spahija dao MVP-u Europskog prvenstva U-20, Yovelu Zoosmanu čak 16 minuta u jednoj ovako važnoj utakmici.