Europa i Svijet
Le Mans osvojio naslov francuskog prvaka, Romeo Travis MVP finala!

Le Mans osvojio naslov francuskog prvaka, Romeo Travis MVP finala!

Autor: Saša Ćirić

Francuska liga je još jednom dokazala svoju nepredvidljivost.

Francuska je dobila novog prvaka! To je momčad Le Mansa, koja je u petoj utakmici finalne serije na gostujućem terenu svladala Monaco rezultatom 74-76. 

Cijela finalna serija je obilježena velikim preokretima. Nakon što je Monaco uzeo pobjedu u prvoj utakmici na domaćem terenu (81-77), momčad trenera Erica Bartechekya je u drugoj utakmici u Kneževini izvojevala vrlo važan gostujući trijumf (77-87) kojeg su potvrdili u trećoj finalnoj utakmici pred domaćim navijačima (84-72). Ipak, Monaco uspijeva u četvrtoj utakmici vratiti seriju u egal, te pobjedom 69-78 dolaze do prilike za osvajanje naslova na domaćem parketu.

Uistinu, u prvoj četvrtini se činilo da će se Monaco lako obračunati s Le Mansom. Nakon prvih deset minuta igre na semaforu je svijetlilo 28-17. No, gosti ponajprije preko Romea Travisa i Justina Cobbsa uspijevaju smanjiti zaostatak do poluvremena, a u drugom dijelu i preokrenuti rezultat u svoju korist. U zadnje dvije minute se ušlo s prednošću Le Mansa od +8 (63-71), te se činilo da je pitanje pobjednika riješeno. Ipak, domaća momčad konstantnim pritiskom dolazi na dva poena zaostatka desetak sekundi prije kraja. Američki playmaker u gostujućim redovima, Chris Lofton, gubi loptu na drugoj strani, a Paul Lacombe promašuje polaganje sa zvukom sirene te gosti počinju slaviti.

U domaćim redovima najistaknutiji pojedinac bio je upravo nesretni Lacombe (21 poen, 6 skokova), dok su kod gostiju najviše poena postigli Cobbs (16) i Travis (14). Upravo je bivši krilni igrač Zadra proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije, a nagradu mu je uručio monegaški princ Albert II.

Statistika utakmice