Europa i Svijet
Legenda Baskonije sjela na klupu

Legenda Baskonije sjela na klupu

Autor: Paulo Sarić

Prvi trenerski angažman 40-godišnjeg Argentinca.

Nekoliko sati nakon što je njihov bivši trener Sito Alonso potpisao za Barcelonu, Baskonija je za svog novog stratega imenovala legendu argentinske košarke Pabla Prigionija. Velikom razigravaču ovo će biti prvi trenerski angažman u životu.

Prigioni je igračku karijeru započeo 1995. godine u Ramallu, a u Europu se zaputio 1999. kada je potpisao za Fuenlabradu. Put ga je preko Alicantea doveo do Baskonije u kojoj se u prvom mandatu zadržao punih šest godina za vrijeme kojih je osvojio osam titula – četiri superkupa tri kupa i jedan naslov prvaka Španjolske. Nakon dvogodišnje epizode u Realu i kratkog povratka u Gasteiz, u već veteranskim godinama se zaputio u najjaču ligu svijeta. Potpisavši jednogodišnji ugovor s New York Knicksima s 35 godina na leđima postao je najstariji novak u povijesti NBA lige, a do kraja sezone se uspio izboriti za mjesto startnog playmakera. Nakon dvije i pol godine u Velikoj jabuci kratko je vrijeme proveo u Houstonu i Los Angelesu prije nego što se krajem prošle godine vratio u srcu mu dragu Baskoniju gdje je nakon mjesec dana završio karijeru. Od sedam medalja koliko je osvojio s argentinskom reprezentacijom treba izdvojiti zlato s prvenstva Amerika kojemu je Argentina bila domaćin 2011. godine i broncu s Olimpijade u Pekingu.

U kratkom priopćenju klub sa sjevera Španjolske naglasio je da je Prigioni jedan od stupova baskijskog pantheona i oličenje karaktera Baskonije koji se u potpunosti identificira s filozofijom i vrijednostima kluba u kojemu je ostvario svoje najveće uspjehe.

Argentinac je s klubom iz Baskije potpisao dvogodišnji ugovor.