Hrvatska
Legenda domaćih parketa ostaje u Kingsima

Legenda domaćih parketa ostaje u Kingsima

Autor: Paulo Sarić

Jedan od najdominantnijih igrača u povijesti hrvatske košarke i šestu godinu zaredom na sjeveru Europe.

Iskusni Splićanin, 34-godišnji Toni Bizaca prema pisanju portala Eurobasket produžio je ugovor sa svojim dosadašnjim klubom Södertälje Kingsima na još jednu godinu. Jedan od najdominantnijih igrača u povijesti prvog razreda hrvatske košarke već se udomaćio u Švedskoj, te će mu naredna sezona biti već šesta na sjeveru Europe.

Bizaca je karijeru započeo 2001. godine u Solinu, a nakon neuspjelog pokušaja u žutom dresu trostrukog prvaka Europe sljedećih se nekoliko sezona uglavnom vrtio između hercegovačkih klubova i Trogira. Domaćoj je publici ostao u sjećanju upravo iz dresa potonjega kada je u razdoblju od nekoliko godina zaista dominirao hrvatskim parketima. Posebno je uvjerljiv bio u sezonama 2008/09 i 2009/10 kada je ostvarivao statistiku sličniju onoj zvijezda NBA lige nego igračima koje imamo priliku gledati u Hrvatskoj. Tih je godina, zapravo, bio light verzija Alana Andersona. Posebno je u sjećanju njegova fantastična predstava protiv Kvarnera u Rijeci kada je zabio čak 46 poena i uhvatio osam skokova. Iste je godine postao i All-star, doduše hrvatske lige, te je izabran za najkorisnijeg igrača prvenstva. Naredne je sezone odveo svoju momčad do plasmana u Ligu za prvaka pritom zabijajući 25 koševa i hvatajući osam skokova. U prosjeku!


Prvi pravi inozemni angažman imao je u ukrajinskom Himiku gdje je dijelio svlačionicu s Lukom Drezgom, da bi se nakon kratke i statistički gotovo jednako impresivne sezone u Dubrovniku zaputio u Švedsku. U gradiću nedaleko Stockholma igra od 2012. godine a u međuvremenu je osvojio četiri naslova državnog prvaka te nekoliko nagrada za najkorisnijeg igrača lige.

- S toplim se osjećajima vraćam u svoj drugi dom. Uistinu je tako, s obzirom na to koliko moja obitelj i ja znamo klub i grad – kazao je Bizaca u kratkoj izjavi za službene Facebook stranice Kingsa.

Jasno, i u klubu su oduševljeni što su osigurali najboljeg igrača i za narednu sezonu.

- Drago mi je što Toni i njegova obitelj uživaju u gradu i klubu do te mjere da su odlučili ostati. S njime dobivamo nevjerojatna napadačka rješenje i prijeko potrebnu rutinu pošto se radi o igraču koji je s nama već pet godina – kazao je trener Ludwig Degernäs.

Posljednje je sezone na sjeveru Europe zabijao 17.6 poena i hvatao 4.6 skokova.