Europa i Svijet
Hrvatska
Leo Čizmić iz španjolskog trećeligaša pod povećalom NBA stručnjaka

Leo Čizmić iz španjolskog trećeligaša pod povećalom NBA stručnjaka

Autor: Paulo Sarić

Još jedan Hrvat na treningu Utah Jazza.

Mladi hrvatski reprezentativac i sin bivšeg trenera Splita, Leo Čižmić, sutra će odraditi trening sa Utah Jazzom. Čižmić, koji je sezonu proveo u LEB plata već se nekoliko tjedana nalazu u SAD-u gdje se pod paskom trenera iz agencije sprema za nove izazove.

Košarkaš rođen u izraelskoj Afuli karijeru je započeo u omladinskim kategorijama KK Split, da bi 2015. godine preselio u Sevillu u redove tamošnjeg ACB ligaša. U prvoj španjolskoj ligi zaigrao je već sa 17 godina u susretu protiv Baskonije, postavši najmlađi debitant u povijesti seviljskog kluba u elitnom razredu španjolske košarke. Napunivši 17 godina prije tri dana prestigao  je tada Buku Burjanzea za samo deset dana, dok je treći na klupskoj ljestvici latvijska NBA zvijezda Kristaps Porzingis.

Splitsko krilo je ovu sezonu provelo na posudbi u španjolskoj trećoj ligi, u redovima Aceitunasa Fragata Moróna, gdje je bilježio 7.7 koševa i 3.5 skoka za 18 minuta provedenih na parketu, dok je kao član U-18 reprezentacije prošlo ljeto prosječno zabijao 9.2 koša, uz 5.7 skokova za 24 minute.

Čižmić je biti već drugi Hrvat koji će ove godine odraditi trening s NBA momčadi iz Salt Lake Cityja, nakon što je prije dva tjedna tamo bio bivši Vuk Nik Slavica.