Hrvatska
Leteći Seth LeDay iz Dallasa sletio u Turopolje

Leteći Seth LeDay iz Dallasa sletio u Turopolje

Autor: Marko Vidalina - City portal Photo: City portal

Amerikanac u Gorici!

Rođeni Teksašanin Seth LeDay (26) novi je košarkaš Gorice. Sletio je u srijedu oko 15 sati, a već sat vremena poslije bio je na prvom treningu pod vodstvom novog šefa Vladimira Krstića, javlja City portal

– Iskreno, još sam malo izvan sebe, lovim se s tim vremenskim zonama, ali brzo ću se priviknuti. Već do subote, nadam se, ja sam spreman… I dalje pokušavam poloviti sva imena, toliko sam kratko ovdje, ali za početak mi se sve sviđa. Dečki su odlični, odmah su mi ponudili pomoć, stavili se na raspolaganje. I hvala im na tome – priča nam Seth dan poslije, nakon klupskog fotografiranja, a prije početka prvog sljedećeg treninga.

U subotu u grad dolazi Šibenka, na redu je treće kolo domaćeg prvenstva, a LeDay bi za tu utakmicu trebao biti na raspolaganju. Tražila je Gorica centra, pojačanje pod obručima, koje je na kraju i stiglo, ali ne u obliku klasične “petice”.


– Više sam četvorka, čak bih rekao i trojka, a ovdje sam došao igrati četvorku i peticu. Nije problem, što god je potrebno, ja sam tu. Želim pomoći momčadi na bilo koji način, zato sam ovdje. Razgovarao sam s trenerom prije nego što sam došao, objasnio mi je koji je njegov plan igre i učinilo mi se da bih se u to mogao dobro uklopiti – kaže Seth.

Ako bi se morao opisivati kao igrač, govori LeDay, rekao bi da donosi ogromnu količinu energije na oba kraja terena, ali i…

– Volim zakucavati! U tome baš uživam, bit će toga i ovdje, ali prije svega uvijek pokušavam dati sve za pobjedu.

Dakle, kad već nije stigla očekivana količina centimetara i mišića, došla je neočekivana doza atrakcije.

– Nadam se da će i gledatelji uživati, da ćemo igrati dobru košarku i pobjeđivati – dodaje Seth.

Ponešto zna o dijelu svijeta u koji je došao, jer Gorica je njegovo treće europsko iskustvo. Sezonu prekinutu koronom proveo je na Islandu, prošle sezone igrao je za mađarsku Nyiregyhazu, a savjetom može pomoći i stariji brat Zach, već drugu sezonu igrač beogradskog Partizana, s europskom karijerom koja uključuje i Olympiacos, Žalgiris i Milano…

– Uz brata sam i počeo igrati košarku kao dijete. Dvije godine je stariji od mene, a kako smo u dvorištu iza kuće imali koš, po cijele dane igrali smo jedan na jedan. To mi je puno pomoglo u tim počecima, tu sam dobio temelje za sve što je stiglo kasnije. Kroz srednju školu sam naglo izrastao, a igrajući u NCAA-u fizički ojačao. I inače nastojim svake sezone dodati nešto novo u svoju igru, neki novi element – priča Seth, koji je bio na sveučilištu East Carolina, koje se natječe na najvišoj razini američke studentske košarke.

– Imao sam plan 2020. izaći na NBA draft, ali na kraju sam odustao i otišao na Island. Tu me ulovila korona, nisam uspio previše toga ni odigrati, ali zato mi je u Mađarskoj bilo jako prošle sezone. Imao sam trenera od kojeg sam jako puno naučio, popravio neke stvari u igri, počeo puno bolje šutirati i općenito bitno napredovao. Ukupno gledajući, jako dobro iskustvo – ističe gorički Amerikanac.

Još malo će se navršiti šest godina otkad su u Goricu došli prvi i posljednji košarkaši iz SAD-a. U siječnju 2017. godine u paketu su stigla dvojica, bek Roob Felix Javan i centar Trey Cornelius McDonald, ali nije to bila osobito plodonosna suradnja… Dojam će pokušati popraviti čovjek koji će oduševljavati zakucavanjima i blokadama, a istovremeno i upoznavati Hrvatsku.

– Guglao sam Hrvatsku, naravno, i vidio sam samo predivne plaže i još ljepše djevojke na plažama. Mislio sam da će me i ovdje dočekati plaža, ali evo, nije se dogodilo… – smije se simpatični Seth.

– Znam za neke hrvatske košarkaše, za Bojana Bogdanovića, Marija Hezonju, sjećam se Tonija Kukoča iz vremena Bullsa… – krenuo je nabrajati LeDay, kad smo dodali da je u dresu Gorice igrao i centar Clippersa Ivica Zubac.

– Ozbiljno?! Big men Zubac? Nisam to znao, ali taj dečko je jako dobar igrač, sviđa mi se kako igra – rekao je Seth.

Nekad Zubac, a od subote LeDay u goričkom dresu. Šibenka mu je, naravno, potpuna nepoznanica.

– Gledat ćemo video, upoznat ćemo ih, ali važnije mi je da do kraja upoznam svoje suigrače. Siguran sam da će to ići brzo i da ćemo već u subotu pobijediti. I da ćemo nakon toga, naravno, nastaviti pobjeđivati – zaključio je Seth LeDay, novi košarkaš Gorice.

Prepoznat ćete ga po broju 1 na leđima, po zakucavanjima, atrakciji… Tako to ide kad dečko iz Texasa sleti u dvoranu u Rakarju.