Europa i Svijet
Hrvatska
Liaoning zbog Zadra otkazao Azijsku ligu prvaka

Liaoning zbog Zadra otkazao Azijsku ligu prvaka

Autor: Nenad Ćorić

Sportski portali u Kini su ovoj vijesti dali veliku pažnju.

Wang Hong, glasnogovornik prvaka kineske CBA lige, je ovaj tjedan kineskim medijima potvrdio nastup na petom izdanju Zadar Basketball Tournamenta koji se održava od 20. do 23. rujna. Zbog preklapanja termina, Liaoning  je odustao od Lige prvaka koju od 1981 organizira FIBA Asia i umjesto utakmica s najboljim klubovima Azije odabrao je oglede s najboljim klubovima Europe.

Sportski portali u Kini su ovoj vijesti dali veliku pažnju. Ističu oduševljenje Liaoningovih navijača pozivom na najjači pripremni turnir u Europi i mogućnošću da igraju protiv najboljih europskih ekipa. Naglašavaju da je trenutno razina košarke u Europi znatno ispred Azije, ali vjeruju da u kompletnom sastavu mogu u najboljem svjetlu predstavljati azijsku klupsku košarku.

Trenutno je šest Liaoningovih košarkaša na pripremama reprezentacije Kine koja sljedeći tjedan igra dva turnira. Ostaje još nepoznanica hoće li se produžiti ugovori američkim igračima ili će vodstvo najboljeg košarkaškog kluba u Kini potražiti druga rješenja. S obzirom na igru u prošloj sezoni, velika je vjerojatnost da ćemo Brandona Bassa (Oklahoma, Dallas, Orlando, Boston, Lakersi, Clippersi) i Lestera Hudsona (Boston, Memphis, Washington, Cleveland, Clippersi) gledati u rujnu na Višnjiku.

Podsjetimo, peto izdanju Zadar Basketball Tournamenta će se održati od 20. do 23. rujna u dvorani Krešimir Ćosić uz sudjelovanje  pet euroligaških klubova (Fenerbahce, CSKA Moscow, Bayern, Maccabi FOX Tel Aviv,  AX Armani Exchange Olimpia Milano) te prvaka CBA kineske lige. Prošle godine u odličnom finalu Fenerbahce je slavio protiv CSKA, najbolji igrač je bio Jan Vesely, a strijelac Nando De Colo.