Hrvatska
Lijepa priča u Šibeniku: finale ŠRKL premašilo sva očekivanja, CB Victoria pobjednik!

Lijepa priča u Šibeniku: finale ŠRKL premašilo sva očekivanja, CB Victoria pobjednik!

Autor: Saša Ćirić

U prvoj sezoni Šibenske rekreativne košarkaške lige je sudjelovalo deset momčadi. Nakon nevjerojatnog niza u doigravanju, momčad CB Victoria je u finalu pobijedila favorizirani Vintage Bar.

Negdje u ovo doba prije godinu dana se počela kotrljati priča o kreiranju nekakvog organiziranog oblika natjecanja za šibenske košarkaške rekreativce i haklere. Pokretači ovog projekta, Mario Dražić i Tomislav Boljat, su u vrlo kratkom periodu dobili pristanke većine zainteresiranih za sudjelovanje, te su osnovali Šibensku rekreativnu košarkašku ligu (ŠRKL).

Nakon isteka roka za prijave, popis momčadi sudionika prvog izdanja ovog natjecanja je izgledao ovako: Caffe bar Victoria, KK Crnica, KK DOŠK Drniš Optika Petra, GKK Šibenik II, Kruška, Oxford, Print Centar Šibenik, RKK Šibaj TV, RKK Šubićevac (tijekom prvenstva preuzeo ime novog sponzora, Vintage Bara) te VUŠ Public Bar. Prvo kolo je odigrano 14. i 15. listopada listopada prošle godine, a kao službene dvorane natjecanja su se prometnule SD Ražine i dvorana osnovne škole Vidici; dva kola su odigrana i na "gostujućem terenu" u Drnišu.

Uz mnoge neizbježne dječje bolesti, prvi dio prvenstva je protekao u prilagodbi svih sudionika. Momčadi koje su u trenažnom i natjecateljskom procesu, drniški DOŠK (koji paralelno igra u B-1 ligi Jug) te juniorska momčad GKK Šibenika, su u samom početku izgledale fizički i taktički toliko nadmoćno da se potezalo pitanje koliko smisla ima njihovo sudjelovanje u ligi. No, kada su ostale momčadi, sastavljene mahom od lokalnih haklera ali i nekih bivših profesionalaca, uhvatile natjecateljsku formu, jaz se sve više smanjivao - a na kraju i potpuno nestao. 

Nakon osamnaest odigranih kola dvije momčadi s vrha (prvoplasirani VUŠ Public Bar i drugoplasirani Vintage Bar) su se direktno plasirale u polufinale, a za preostala mjesta u polufinalu su se tražile dvije momčadi iz kvarteta DOŠK, CB Victoria, GKK Šibenik II i Print Centar Šibenik. Drnišani su bez većih problema savladali rotacijom iznimno kratki Print Centar u dvije čiste pobjede, dok je CB Victoria nakon poraza od 9 razlike u prvoj utakmici prošao u polufinale nakon furioznog drugog poluvremena uzvrata (igralo se po sistemu koš-razlike u dvije utakmice) pobjedom od 15 razlike. 

U polufinalu je ždrijeb spojio VUŠ Public Bar i CB Victoriju, odnosno Vintage Bar i DOŠK. Dok u drugonavedenom duelu nije bilo većih dilema oko pobjednika (Vintage Bar je u prvoj utakmici slavio s 18, a u drugoj 24 poena razlike nad desetkovanim DOŠK-om), dvoboj prvoplasiranog i četvrtoplasiranog iz regularnog dijela prvenstva je ponudio nevjerojatnu neizvjesnost i još nevjerojatniji ishod. Premda je VUŠ Public Bar slovio za velikog favorita (u svojim redovima su imali po mnogima najboljeg igrača lige, Marka Sandrića, kao i vižljastog playmakera Antu Nerbera, a s klupe ih je vodio dojučerašnji kapetan GKK Šibenika Filip Vukičević), CB Victoria je izvela još jedan podvig, i to na kakav način! Nakon poraza u prvoj utakmici od 5 poena razlike, Crni su u drugoj zaostajali u jednom trenutku i 15 razlike te su bili otpisani. Ipak, kao i u susretu s juniorima GKK Šibenika, nevjerojatnom igrom u trećoj četvrtini okreću vodu na svoj mlin i nakon velikog preokreta slave s 10 poena razlike.

Finalna utakmica se igrala sinoć u 20:00 na legendarnom Baldekinu. CB Victoria je sa samo osam igrača u sastavu izašla na megdan izrazitom favoritu, Vintage Baru. Naime, u regularnom dijelu prvenstva su Vintageovci ostvarili dvije uvjerljive pobjede (+21 i +23) nad suparnikom u finalu, ali činjenica da su momci iz Victorije podigli formu na najvišu moguću razinu kada je najpotrebnije, kao i ta da se igra samo jedna finalna utakmica je garantirala neizvjesno finale.

Sudačka trojka u sastavu Luka Kardum, Ivan Turk i Ante Braica je izvela momčadi na teren i finalni dvoboj je mogao početi. Momci u crnim dresovima su bolje otvorili susret i na krilima raspoloženih Marka Matulje i Hrvoja Govića nakon prvih deset minuta imali prednost od osam poena (25-17). 

Vintage se konsolidira u drugoj četvrtini, te se preko Domagoja Stojanovića primiču na minimalni zaostatak u nekoliko navrata. Ipak, Victoria bolje zatvara period te na poluvrijeme odlaze s rezultatom 44-38 u njihovu korist. 

Treći dio pripada Vintageu, kod kojeg se bude Ivan Cukrov i Petar Maleš, te s rezultatom 64-63 za Victoriju oko 450 gledatelja na Baldekinu s nestrpljenjem iščekuje rasplet u posljednjoj četvrtini. 

Prvi dio posljednje dionice pripada Vintage Baru, koji serijom 8-2 i prelaskom u vodstvo 71-66 tjera klupu Victorije na minutu odmora. U tim trenucima apsolutno najzapaženiji pojedinac na susretu je bek Vintagea, bivši playmaker Šibenke, Osijeka i Jollya, Ivan Duvančić. Nakon time-outa se Crni vraćaju u susret, ponajviše zahvaljujući Mateu Grgurici i Matulji. U posljednje dvije minute se ušlo u potpunoj neizvjesnosti, a da okolnosti po Victoriju budu teže, sjajni Matulja je primoran izaći iz igre zbog petog prekršaja. Zadnju loptu uzima Grgurica, kojeg pri rezultatu 89-89 osam sekundi prije kraja faulira Duvančić svojim petim prekršajem, a umjesto njega u igru ulazi Krešo Baljkas. Grgurica pogađa prvo bacanje, kod drugog se lopta od obruča odbila visoko u zrak te je hvata Cukrov. U padu prosljeđuje loptu Malešu, ovaj otvara na desnoj strani Stojanovića, koji prebacuje loptu Tomislavu Vučiću na visini trice. On pronalazi slobodnog Baljkasa u kutu, ali njegov šut sa šest metara nije precizan. Igrači i stručni stožer Victorije ulaze slavodobitno u teren, a vesele se i njihovi navijači, obitelji, prijatelji! 


Medalje svim sudionicima finala je podijelio šibenski dogradonačelnik Paško Rakić, a utakmica je po svom završetku dobila i treće poluvrijeme u obliku svečane zabave upravo u sjedištu pobjedničke momčadi, Caffe baru Victoria. Tamo su podijeljene nagrade najboljim pojedincima u individualnim statističkim kategorijama.

Najbolji strijelac
Marko Brajković
KK DOŠK Optika Petra
Najbolji skakač
Marko Sandrić
VUŠ Public Bar
Najbolji asistent
Domagoj Stojanović 
Vintage Bar
Najbolji kradljivac
Marko Brajković
KK DOŠK Optika Petra
Najbolji bloker
Hrvoje Gović
CB Victoria
Najprecizniji za 2 poena
Kristijan Štrkalj
Print Centar Šibenik
Najprecizniji za 3 poena
Zlatko Pranić
KK DOŠK Optika Petra
Najprecizniji za 1 poen
Vice Banić
Kruška
Najkorisniji igrač lige
Marko Matulja
CB Victoria

Evo što su za basketball.hr rekli neki od aktera finala:


Darko Damjanić, voditelj momčadi CB Victoria: -"Bila je ovo iznimno turbulentna sezona za nas. Imali smo velikih oscilacija u prvom dijelu sezone, dosta smo se tražili u pogledu rostera. Ovakav izgled momčadi na kraju prvenstva je podosta uvjetovan ozljedama, prelascima igrača u druge momčadi, ali i karakternim razlikama. Jednom kad smo se profiltrirali, morali smo pronaći snagu u zajedništvu, i to smo uspjeli. Imali smo nevjerojatan niz u doigravanju, u našoj momčadi je dosta mladih i nepredvidljivih igrača koji, ako imaju dobar dan, mogu pobijediti bilo koga. Vintage Bar je u finalu bio apsolutni favorit, dvije utakmice u sezoni su bile velika opomena kako ne igrati protiv njih. Odlučili smo se "baciti na glavu" i uspjeli smo u svom naumu. Još jednom čestitam svojim igračima, kao i momcima iz Vintage Bara, te se nadam da se dogodine opet vidimo u finalu."

Petar Maleš, Vintage Bar: -"Ušli smo kao veliki favoriti u ovaj susret, i na kraju se ispostavilo da je to bilo veliko opterećenje za nas. S obzirom na naše iskustvo, to je neobjašnjivo, ali tako je kako je. Morali smo u toku utakmice improvizirati i pronalaziti idealnu postavu i igru. U trećoj četvrtini se činilo da smo uspjeli u tome, ali su ponajprije Grgurica i Matulja kod Victorije nevjerojatnim individualnim akcijama znali odgovoriti na svaki naš pritisak. Čestitamo dečkima iz Victorije, zasluženo su osvojili naslov."

Mario Dražić, ŠRKL: -"Iznimno smo zadovoljni prvom sezonom natjecanja. Postojale su pesimistične prognoze da ova liga neće zaživjeti, međutim ovo finale je najbolji dokaz da smo uspjeli organizirati kvalitetno i zanimljivo natjecanje. U početku nije bilo lako zbog činjenice da su mnoge od ovih momčadi sastavljene od basketaša, pa je trebala proći jedna faza adaptacije na pravila. Isto tako je bilo i sucima, jer smo morali pronalaziti rješenja u ljudima koji nisu profesionalci. Kako je vrijeme odmicalo svi skupa su se, recimo tako, međusobno odškolovali. Sad je sezona gotova, svi ćemo uzeti određeni predah i početkom rujna početi s organiziranjem druge sezone ŠRKL. Ovu sezonu su financijski najvećim dijelom izvukle momčadi, a bilo bi nam drago kada bi u budućnosti Grad Šibenik prepoznao potencijal ove lige te nam na neki način pripomogao u radu, bilo financijski, bilo infrastrukturno. Ukoliko bismo dobili nekakvog sponzora natjecanja, mogli bismo unaprijediti medijsku pokrivenost lige (snimanje utakmica, širi doseg u medijima), dogovoriti možda više iskusnijih sudaca, bolje pokriti praćenje statistike... ali kako rekoh, sada nam svima treba predah od košarke, sezona je bila duga i na jesen ćemo sve definirati."