Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Lipik središte svjetskog basketa!

Lipik središte svjetskog basketa!

Na Cedevita Lipik 3×3 Challengeru igrati će ekipe s četiri kontinenta

Cedevita Lipik 3×3 Challenger koji je na rasporedu 22. i 23. lipnja u Lipiku, uistinu će ove godine biti pravi spektakl ulične 3×3 košarke – novog olimpskog sporta koji će premijeru imati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Nakon što je prije nekoliko dana FIBA svojom alokacijom odredila prvih pet ekipa koje će nastupiti na Cedevita Lipik 3×3 Challengeru, a to su trenutno svjetski No.5 Riga (Latvija), No.8 Beograd (Srbija) No.9 Gdansk (Poljska), No.10 Humpolec (Češka), i No.17 Ljubljana East (Slovenija), potvrđeno je da će ovogodišnji 3×3 Challenger u Lipiku imati interkontinentalni karakter i da će na njemu igrati ekipe s čak četiri kontinenta!

Tokyo (Japan) – No.24

FOTO: Lipik3x3challenger

Za točno 30 dana svoje će europsko 3×3 krštenje u Lipiku imati Tokyo, trenutno 23. ekipa na svijetu, a ujedno i 3×3 reprezentacija Japana koja je na nedavnom Azijskom 3×3 kupu osvojila brončanu medalju. Status reprezentacije su izborili pobjedom u finalu japanskog 3×3 prvenstva, a u Lipik stižu na poziv FIBA-e. Najbolji japanski igrač je Masahiko Komatsu, 90. na svijetu, a u ekipi su još Keita Suzuki (91.), Tatsuhito Noro (95.) i Tomoya Ochiai (349.).

Nice (Francuska) – No.25

FOTO: Lipik3x3challenger

Nakon Japanaca, FIBA je svoju drugu pozivnicu za Lipik iskoristila za najbolju francusku ekipu Nice koja je trenutno 25. ekipa na svijetu. Uz dvojac Dominique Gentil (135.) i Angelo Tsagarakis (153.) koji su u Lipiku igrali 2016., tada za ekipu Pariza, ostatak francuske ekipe čine najbolje rangirani Francuz Anthony Christophe (64.) i Kevin Corre (126.).

Montevideo (Urugvaj)

FOTO: Lipik3x3challenger

Kao i ekipa Tokija, svoju europsku premijeru će u Lipiku imati i urugvajska ekipa Montevideo, višestruki pobjednici urugvajskog 3×3 toura. Urugvajci su bili sudionici Mastersa u Rio de Janeiru (2014. i 2015.) i Challengera u Sao Paulu (2016. i 2017.), a ovo će im biti prvi nastup izvan južnoameričkog kontinenta. Predvodi ih dvojac Lucas Lepiani i Nicolas Olivera, a u ekipi su lani još igrali Federico Alvarez i Franco Ruiz.

Melbourne, Kopenhagen, Moskva i Sarajevo – sateliti za Lipik

Nikad atraktivnija mreža Satelita i kvalifikacijskih turnira za nastup u Lipiku, a potvrda tome je podatak da su ovosezonski sateliti za Lipik gradovi poput Melbournea, Kopenhagena, Moskve i Sarajeva, dok su kvalifikacijski turniri održani ili će tek biti održani u Varaždinu i Zagrebu.

Melbourne (Australija)
Australski predstavnik u Lipiku bit će pobjednik australskog 3×3 toura NBL Pro Hustle, a još uvijek se čeka potvrda koja će to ekipa biti. S obzirom na to da su na ovom touru igrale samo australske ekipe, sigurno je da ćemo imati predstavnika s tog kontinenta koji će također u Lipiku imati premijerni europski nastup.

Moskva (Rusija)
Ekipa Moskva Inanomo svoju je kartu za Lipik osigurala pobjedom na moskovskoj 3×3 turneji “Night league”. Riječ je o ove sezone najaktivnijoj ruskoj 3×3 ekipi koja je zahvaljujući dobrim igrama već ušla u Top 20 i trenutno su 18. ekipa na svijetu. Odigrali su čak 5 od 7 do sada održanih Challengera, a najbolji rezultat ostvarili su u kineskom Nanjingu gdje su tek u finalu poraženi od Rige 12:21.

Kopenhagen (Danska)
Pobjednik Satelit turnira koji će u danskom Kopenhagenu biti odigran 9. lipnja također će biti jedan od sudionika ovogodišnjeg Cedevita Lipik 3×3 Challengera.
Za očekivati je da to bude neka od skandinavskih ili baltičkih država. Ipak, zbog ogromnog interesa koji među ekipama vlada za nastup u Lipiku, ne bi trebalo začuditi ako Kopenhagen osvoji neka ekipa koja teritorijalno ne pripada ovom dijelu Europe.

FOTO: Lipik3x3challenger

Sarajevo (BiH)
Ponovno će nakon 2016. godine Sarajevo biti Satelit turnir za Lipik, a ove godine je Cedevita 3×3 Sarajevo Basket na rasporedu 2. i 3. lipnja. U konkurenciji 20 ekipa koliko će ih nastupiti na ovom turniru, najveći favorit za naslov i kartu za Lipik je Liman, trenutno svjetski No.2, predvođen Stefanom Stojačićem, novopečenim 3×3 reprezentativcem Srbije.
Zanimljivost ovog turnira je, da će uz ekipe iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, u Sarajevu nastupati i ekipe iz Latvije, Bjelorusije, Turske i Švedske.

Varaždin
Pobjedom na Laško 3×3 turniru koji je 19. svibnja održan u Varaždinu, ekipa Ralja Intergalactic iz Srbije izborila je nastup na Cedevita Lipik 3×3 Challengeru. Ova trenutno 21. ekipa na svijetu koja igra pod zastavom Srbije, a u kojoj uz srpski dvojac Petar Perunović (82.) i Nikola Vujović (97.), igraju i najbolji Crnogorac Vaso Aleksić (83.) i najbolji Makedonac Nebojša Kilijan (78.), turnir je završila bez poraza, a u finalu su rezultatom 20:16 bili bolji ekipe XXX Sarajevo.
Na Laško 3×3 turniru u Varaždinu igralo je 11 ekipa iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH i Slovačke.

Zagreb
Sudionika Cedevita Lipik 3×3 Challengera dati će i Hakl na Taksiju, kvalifikacijski turnir koji će u zagrebačkim Gajnicama biti odigran 8. i 9. lipnja. U konkurenciji 33 ekipe glavni favoriti za naslov su slovenski Kranj, trenutno 7. ekipa svijeta, ali će svoju priliku tražiti i Zagreb (General Vasilije Mitu) koji je na rang listi svjetskih ekipa trenutno na 27. mjestu.

Split – hrvatski predstavnik u Lipiku

FOTO: Lipik3x3challenger

Za sada jedini siguran hrvatski predstavnik na Cedevita Lipik 3×3 Challengeru je ekipa Statist Split kao aktualna hrvatska reprezentacija 3×3 košarke.

Ove godine su Splićani već odigrali 3 Challengera. Sezonu su otvorili u kineskom Nanjingu u kojem su dogurali do polufinala gdje su poraženi od Rige 17:21 i tako osvojili 4. mjesto. Na ovom su turniru u četvrtfinalu savladali Piran 19:15. Potom im je Piran uzvratio za ovaj poraz i to u četvrtfinalu malezijskog Penanga pobjedom 21:16 gdje su na kraju završili na 7. mjestu.

Splićani su nastupili i u Moskvi gdje su također zaustavljeni u četvrtfinalu od ruske ekipe Gagarin, kasnijeg senzacionalnog pobjednika Moskve. Osim osvojenog 6. mjesta, razlog za zadovoljstvo igrači Splita imaju u činjenici da su u četvrtfinalu Moskve savladali Rigu 20:16.

Do Lipika igrači Splita će kao hrvatski 3×3 reprezentativci predstavljati našu zemlju na Filipinima, na svjetskom FIBA 3×3 World Cupu koji će od 8. do 12. lipnja biti održan u Manili.

Ekipa Splita je ove sezone doživjela i određene igračke promjene. Hrvoju Marinu (67.), Toniju Minoljeviću (68.) i Duji Kaliterni (79.) priključio se Ivan Rašetina (718.) te Božidar Vrdoljak (1.770) koji je član “zlatne” ekipe Splita koja je u Miamiju 2012. godine osvojila naslov svjetskih viceprvaka.

Popis sudionika Cedevita Lipik 3×3 Challengera

  • Riga (Latvija) No.5
  • Beograd (Srbija) No.8
  • Gdansk (Poljska) No.9
  • Humpolec (Češka) No.10
  • Ljubljana East (Slovenija) No.17
  • Tokyo (Japan) No.24
  • Nice (Francuska) No.25
  • Montevideo (Urugvaj)
  • Moskva Inanomo (Rusija) No.18
  • Ralja Intergalactic (Srbija) No.21
  • Split (Hrvatska) No.19
  • Pobjednik Satelita u Melbourneu
  • Pobjednik Satelita u Kopenhagenu
  • Pobjednik Satelita u Sarajevu
  • Pobjednik kvalifikacijskog turnira u Zagrebu

Više o Cedevita Lipik 3×3 Challengeru

Cedevita Lipik 3×3 Challenger će biti održan 22. i 23. lipnja u Lipiku, a ovo će ujedno biti i jubilarni 20. turnir u uličnoj košarci koji će biti organiziran u Lipiku.

U odnosu na prethodne dvije godine kada je u svijetu bilo 14 Challengera, ove godine će ih biti 21 pa je Lipik ponovno u društvu velikih svjetskih metropola kao što su Moskva, Sydney, Bukurešt, Chengdu, Penang, Berlin, Edmonton, Kaunas, Ulaanbaatar, Haag… Povećan je i broj Masters turnira, s lanjskih 7 na ovogodišnjih 10 čime FIBA želi, uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, maksimalno popularizirati ovaj najbrže rastući urbani sport na svijetu.

Najbolji svjetski igrači 3×3 ulične košarke će se u Lipiku boriti za nagradni fond od 20.000 dolara, a pobjednik i finalist ovogodišnjeg Cedevita Lipik 3×3 Challengera će izboriti nastup na World Tour Mastersu u švicarskoj Lausannei.

FOTO: Lipik3x3challenger

Ponovo tv prijenos na Arena Sportu
Potvrđeno je da će i ove godine biti nastavljena suradnja s Arena Sport televizijom koja će prenositi utakmice završnice Cedevita Lipik 3×3 Challengera, a gledatelji će sve utakmice moći gledati izravno i putem live streaminga.

Lani je u Lipiku po prvi puta održana i 3×3 akademija za suce, a iz FIBE je potvrđeno da će akademija biti održana i ove godine. Zanimljivo je da je lanjsku 3×3 akademiju vodio švicarski sudac Marcos Michaleidis, a samo dva mjeseca nakon Challengera u Lipiku, isti sudac je sudio utakmicu FIBA Eurobasketa u kojoj su igrali Hrvatska i domaćin Rumunjska.