Europa i Svijet
Litavski izbornik skratio popis

Litavski izbornik skratio popis

Autor: Paulo Sarić

Monteijūnas i dalje nesiguran.

zbornik litavske reprezentacije objavio je prošireni popis na kojemu se nalaze imena 18 igrača koji će sudjelovati na pripremama za nadolazeće Europsko prvenstvo. Na popisu nema iskusnih Pauliusa Jankūnasa, Renaldasa Seibutisa i Antanasa Kavaliuskasa kojima je zbog veteranskih godina i učestalih problema s ozljedama potreban veći odmor uoči nove sezone.

- Svi slučajevi su slični. Svi su veterani koji su dugo godina igrali za reprezentaciju i nisu imali vremena za odmor, a sada su u godinama i svatko ima svojih problema te se žele adekvatno spremiti za narednu sezonu – kazao je izbornik litvanske reprezentacije Dainius Adomaitis, kako prenosi službena stranica Litavskog košarkaškog saveza, dodavši da je odluka donesena zajednički.

Uz nekoliko veterana, pošto je već ranije nastup otkazao Robertas Javtokas, 41-godišnji trener Neptunasa zbog ozljeda neće moći računati niti na mlade Egidijusa Mockevičiusa i Gediminasa Orelikasa. Ipak, na popisu su se našla imena Kalneitisa i Mačiulisa čiji je nastup u jednom trenutku bio upitan, a koji će zasigurno dati snažan poticaj ambicijama baltičke zemlje.

Među osamnaestoricom je i ime Donatasa Monteijūnasa koji još nije potvrdio svoj nastup pošto traži angažman u NBA ligi. Izbornik mu je „snažno savjetovao“ da novi ugovor potpiše već 1. srpnja, ako je to moguće, te od bivšeg krilnog centra Houston Rocketsa traži odgovor početkom sedmog mjeseca.


- Ove godine ćemo se fokusirati na unutarnju igru. Monteijūnas bi donio mnogo različitih svari u našu koncepciju te bi podigao kvalitetu na poziciji četiri. Zajedno s Domantasom, trebali bismo imati dobru rotaciju na četvorci. Najveća bitka će se voditi za trećeg igrača pošto i Ulanovas i Mačiulis mogu igrati krilnoga centra. Imat ću dosta različitih mogućnosti. Na centru imamo Jonasa koji će bez sumnje biti naš vođa i igrač oko kojega ćemo graditi igru – zaključio je litavski izbornik.

Litva se nalazi u skupini B koja se igra u Tel Avivu, a protivnici će joj, uz domaćina, biti reprezentacije Gruzije, Italije, Njemačke i Ukrajine.