Hrvatska
Video zapis s panela: Košarka jučer, danas i sutra

Video zapis s panela: Košarka jučer, danas i sutra

Autor: Z.D. Photo: Iva Perinčić

Povodom 73. obljetnice rođenja Krešimira Ćosića.

TEMA: KOŠARKA JUČER, DANAS I SUTRA

DATUM: Subota, 6.11.2021.
VRIJEME: 11:00-13:00 sati
LOKACIJA: Cafe Lovre, Narodni trg, Zadar
ORGANIZATOR: Udruga Dani Krešimira Ćosića
PODRŠKA: Zaklada Hrvatska za djecu
MODERATOR: Branko Tabak

Krešimir Ćosić je, osim što je prvi Hrvat koji je ušao u Košarkašku kuću slavnih, jedini Hrvat koji je dobio prestižnu FIBA-inu nagradu FIBA Order of Merit. Ovu je nagradu za doprinos razvoju košarke kao sporta dobilo samo 66 osoba na svijetu. Krešimir Ćosić je zaprimio nagradu u prvoj generaciji 1994. godine, na drugom mjestu odmah nakon jednog od utemeljitelja FIBA-e R. Williama Jonesa. Krešo bi ove godine 26.11.2021. navršio 73 godine te se uvijek pitamo kako bi košarka u hrvatskoj izgledala da ju je sustavno unaprjeđivao posljednjih 27 godina. Dio odgovora možda dobijemo kroz današnju panel raspravu u kojoj su sudionici:

Giuseppe Pino Giergia, legenda zadarske i hrvatske košarke, bivši igrač, trener i izbornik. Sa Zadrom je osvojio pet naslova prvaka i jedan kup Jugoslavije te jedno europsko i dva svjetska srebra u dresu reprezentacije Jugoslavije. Hrvatsku reprezentaciju je kao izbornik odveo do svjetske bronce 1994. godine

Željko Jerkov, predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca, bivši igrač Jugoplastike i reprezentacije Jugoslavije. U igračkoj karijeri koja je trajala 12 godina osvojio je 5 klupskih i 9 reprezentativnih trofeja uključujući naslove europskog (3 puta) i svjetskog prvaka te olimpijskog pobjednika.

Vladimir Vanjak, član udruge Dani Krešimira Ćosića, prijatelj Krešimira Ćosića, negdašnji igrač i trener. Sa Zadrom je kao igrač osvojio Kup Jugoslavije, a ima i dva osvojena Kupa Krešimira Ćosića kao trener i to sa Zadrom i Splitom. Prvi je trener koji se mogao pohvaliti činjenicom da je trenirao tri najveća hrvatska kluba (Split, Cibona, Zadar). 

Veljko Mršić, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, bivši igrač i reprezentativac. U dresu hrvatske reprezentacije osvojio je dvije bronce na europskim i jednu na Svjetskom prvenstvu te osam klupskih trofeja. U trenerskoj karijeri ima 7 osvojenih trofeja. 

Krešimir Novosel, tehnički direktor KK Cedevita Olimpija, bivši igrač i bivši direktor ABA lige. Osam godina bio je direktor KK Cedevita. Uz košarku ga veže i obiteljsko naslijeđe. Otac Mirko jedinstven je po mnogo čemu. Kao izbornik Jugoslavije, primjerice, osvojio je odličja na tri Olimpijade u nizu. 

U raspravi sudjeluju i Tomislav Družak - državni tajnik u Ministarstvu sporta i turizma te Renata Gubić - upraviteljica Zaklade Hrvatska za djecu.