Europa i Svijet
Lleida pala u produžetku kod Zaragoze, Luka Božić prvo ime gostiju

Lleida pala u produžetku kod Zaragoze, Luka Božić prvo ime gostiju

Autor: Teo Cilar Photo: ABA league j.t.d.

Govorili su da Luka Božić može funkcionirati samo u sustavu Danijela Jusupa, ali već u pripremnim utakmicama Bjelovarčanin je dokazao kritičarima da to nije istina, a u prvoj službenoj utakmici samo potvrdio prikazano iz priprema da bez problema može igrati u najjačoj europskoj ligi.

Hopos Lleida, novi klub Luke Božića debitirao je u najvišem rangu Španjolske košarke, Endesa ligi. Malo je falilo da već u prvom nastupu na teškom gostovanju kod Zaragoze dođu do prve povijesne pobjede u ovom rangu. Na kraju su ipak upisali poraz 101:91 (21:19, 17:20, 27:30, 22:18, 14:4) nakon produžetka. 

Ono što valja naglasiti je to da je Luka odmah u prvoj službenoj utakmici bio najbolji igrač svoje momčadi što ne čudi jer je i kroz cijeli pripremni period bio najbolji ili jedan od najboljih pojedinaca svoje nove momčadi. Božić je na terenu proveo 24 minute, a za to je vrijeme ubacio 11 poena (4/6 dvica, 1/2 trica) uz 7 asistencija i 5 skokova uz valorizaciju 18 što je bilo najviše u njegovoj momčadi. Brojka asistencija mogla je biti i puno veća da mu suigrači nisu propustili realizirati relativno lagane situacije koje im je namjestio.

Luka je utakmicu započeo na klupi, ali odmah po ulasku u igru ubacio je brzih 7 poena. Odmah početkom drugog poluvremena novim polaganjem dolazi do 9 poena, a nakon toga uspio je tek dva puta šutnuti na koš i to tek pod kraj posljednje četvrtine i krajem produžetka. Lleida je u trećoj četvrtini imala dvoznamenkastu prednost nakon čega je isključen trener Zaragoze. Tu su se domaćini trgnuli i do kraja regularnog dijela uspjeli doći u vodstvo od 5 poena razlike. Kada se činilo da je utakmica riješena, Luka je sjajnom asistencijom pronašao samog Hasbroucka na trici koji pogađa za minus dva, a nakon obranjenog napada, koševe za produžetak ubacio je De Bost na četiri sekunde do kraja utakmice. De Bost je bio i jedan od tragičara utakmice jer je previše solirao i gubio lopte (4 izgubljene lopte) a u tom segmentu je Hasbrouck bio još gori s 5 izgubljenih lopti. Zato čudi zašto je trener Lleide krenuo u produžetak bez Luke, pošto su s njim na terenu igrali mnogo bolje, a upravo je produžetak bio najgori period igre gostiju u kojem su postigli tek četiri poena.U igru ga je uveo tek na 1:34 do kraja kod minus šest. Tu je Luka uspio uzeti skok u napadu i zabiti jedine poene iz igre u produžetku za svoju momčad, ali domaćini su odmah uzvratili tricom i tu su sve nade Lleide bile gotove. Bropleh i Hasbrouck su predvodili strijelce Lleide s po 13 poena dok je kod Zaragoze bio najbolji Bojan Dubljević s 22 poena i 6 skokova.