Europa i Svijet
Katastrofa Zdovca i Cedevite protiv Lokomotiva

Katastrofa Zdovca i Cedevite protiv Lokomotiva

Autor: Teo Cilar

Cedevita se od Europe oprostila s katastrofalnim šutem za tri poena i pred sablasno praznom Draženovom dvoranom.

Cedevita je poražena od gostiju iz Rusije s 25 poena razlike u odlučujućem susretu koji je odlučivao hoće li pobjedom ostati u igri za prolaz u četvrtfinale ili će se porazom oprostiti od ovog natjecanja. Nažalost, desio se poraz u "kazališnoj atmosferi" jer se susret igrao pararelno s rukometnom utakmicom Hrvatske i Francuske te je u dvoranu Dražena Petrovića stiglo 400 gledatelja prema službenoj statistici.

Cedevita-Lokomotiv 60:85 (14:17, 15:24, 24:18, 7:26)

Kompletna statistika utakmice

Gosti su susret otvorili tricom Chris Babba, a prve poene za Cedevitu postiže Roko Ukić. Obje momčadi bile su napadački rezervirane u prvoj četvrtini pa smo nakon osam minuta igre imali rezultat 10:9 za Cedevitu nakon dvice Karla Žganeca, a prvi period završava vodstvom gostiju 14:17.

Cedevita je u drugu četvrtinu ušla serijom 7:2 u kojoj Žganec postiže pet poena i povela s 21:19. Bilo je to posljednje vodstvo Cedevite na utakmici kako se kasnije ispostavilo, a na sredini perioda "vitamini" su uspjeli još jednom izjednačiti na 25:25 poslije čega Lokomotiv radi seriju 9:0 i odlazi na 25:34. Andrija Stipanović i Džanan Musa Cedevitu dovode na 29:35, ali posljednju minutu i pola ostaju bez poena dok gosti ubacuju šest za 29:41 na poluvremenu.

Gosti su odlično odigrali prvih pet minute trećeg perioda i dolaze do vodstva 38:56 poslije dvice Ryan Broekhoffa. Cedevita odgovara serijom 9:0 u kojoj je najraspoloženiji bio Stipanović i smanjuje na 47:56, ali post gostiju tricom prekida Evgeny Baburin. Nakon trice gostiju Cedevita postiže posljednja četiri poena u četvrtini i smanjuje na minus šest uoči posljednje dionice.

Odlučujućih deset minuta Cedevita je odigrala ispod svake razine. Gosti su otvorili taj period serijom 12:0 i odlaze na 53:71. Cedevita je promašivala sve živo u tim trenucima, a trica im je u tim trenucima bila 0/21. Tek kod -18, prvu i jedinu tricu na utakmici postiže Demetris Nichols, a nakon njega dvicu zabija Will Cherry za -13 na pet minuta do kraja i tračak nade koji je kratko trajao jer u iduća dva napada gosti postižu dvije trice i na tri minute do kraja je nedostižnih minus 19. Cedevita je u te tri posljednje minute uspjela ubaciti još samo dva poena dok su igrači Lokomotiva razliku povisili na konačnih i najviših na susretu plus 25.

Jedina dva koliko toliko raspoložena igrača kod Cedevite bili su Stipanović i Nichols s 13 postignutih poena, nitko drugi nije zabio više od osam poena. Stipanović je uz 3 skoka imao i dvije asistencije dok je Nichols skočio 6 puta, 3 lopte je osvojio i dva puta asistirao. Trevor Lacey 15 poena i 3 asistencije dok je Dmitry Kulagin ubacio 14 uz 5 skokova i 4 asistencije. 

Cedeviti su do kraja ovog natjecanja ostale još dvije utakmice, domaća protiv Trenta i gostujuća protiv Budućnosti koja je uz Lokomotiv prošla u četvrtfinale natjecanja.