Europa i Svijet
VIDEO: Loša Srbija preslaba za Rusiju

VIDEO: Loša Srbija preslaba za Rusiju

U neizvjesnoj utakmici Rusi su došli do svoje druge pobjede.

U derbiju drugog kola grupe D sastali su se Rusija i Srbija, ekipe koje su u prvom kolu zabilježile pobjede nad Turskom odnosno Latvijom. Ovaj je susret, iako u ranoj fazi takmičenja, Rusiji mogao donijeti prvo mjesto u slučaju pobjede nad Srbijom jer su već svladali domaćina.

Takva je situacija izgleda utjecala da Rusi uđu u meč maksimalno koncentrirani i motivirani. Povela je Srbija tricom Lučića u prvom napadu, ali Bazarevičev tim, uglavnom preko Shveda koji je zabio dvije trice zaredom, pravi seriju 10-0. Rusku je seriju koševima sa slobodnih bacanja prekinuo Marjanović neposredno po ulasku u igru, a u sljedeća dva napada centar Detroita postiže još pet poena i donosi izjednačenje svojoj momčadi. U dobrom ritmu nastavljaju Lučić i Bogdanović i Srbija dolazi do prednosti od 15-0. Niz Srbije od 12-0 tricom prekida Kulagin, a do kraja četvrtine igralo se ravnopravno pa se na mali odmor otišlo s prednošću Srbije 21-18.

Drugu četvrtinu otvara razigrani Shved koji postiže pet poena zaredom i vraća prednost na rusku stranu (23-21), a Srbija u prvih nekoliko minuta nikako da dođe do igre te se sve svodi na individualne akcije Bogdanovića. Post prekida Milosavljević tricom nakon dvije i pol minute igre u drugom periodu. Isti igrač postiže još pet poena u sljedeće četiri minute. No, to su bili jedini poeni Srbije. S druge strane Rusi promašuju otvorene šuteve pa nakon slobodnih bacanja Kuzmića Srbija dolazi do prednosti od 32-28. Međutim, za samo minutu ponovo slijedi preokret. Kurbanov i Voroncevič vraćaju prednost na rusku stranu (36-32). Nije se puno toga promijenilo do kraja druge dionice, pa je Rusija na poluvrijeme otišla s dva poena prednosti (40-38).

Utisak je da je Srbija trebala biti zadovoljnija rezultatom jer su pokazali vrlo malo i da ih je u igri držao Marjanović koji je većinu od svojih 13 poena postigao s linije slobodnih bacanja. S druge strane, Rusija je lako dolazila do otvorenih šuteva za tri poena i još ih lakše promašivala.


Treća četvrtina je protekla u znaku jako nervozne i nekvalitetne igre i jedino su Bogdanović s jedne i Shved s druge strane igrali dobro. Srbija je nastavila griješiti u obrambenim rotacijama, a Rusi su to kažnjavali šutem za tri poena. Čak 12 od 18 koševa u ovom dijelu postigli su na taj način što im je pred početak posljednje četvrtine donijelo velikih sedam poena prednosti (58-51).

U prvim minutima završnog dijela utakmice stvari u svoje ruke, kao i na početku meča, uzimaju Marjanović i Lučić te Srbija nakon nepune tri minute igre vodi 60-59. Međutim, izlaskom Marjanovića Rusija pravi seriju 7-0 i ponovno odlazi na osjetniju prednost 66:60.

Uz manje probleme  Rusi su sačuvali vodstvo i samim tim pobjedu u ovom veoma važnom dvoboju. Konačan rezultat je bio 75-72. Na ovaj je način Rusija praktički osigurala prvo mjesto u grupi jer je pobijedila dva najveća rivala i samim tim izbjegla jakog protivnika u osmini finala.

Najbolji kod Rusije bio je Shved s 22 koša, dok su kod Srbije najefikasniji bili Bogdan Bogdanović i Marjanović s po 19 poena.

U trećem kolu Rusija igra protiv Belgije a Srbija protiv Turske.