Hrvatska
Loša završnica koštala trijumfa

Loša završnica koštala trijumfa

Autor: Paulo Sarić

Serija 0-13 na samom kraju susreta odnijela je naslov u ruke Nijemaca.

Hrvatska nije uspjela trofejom potvrditi dobar početak priprema uoči Europskog prvenstva koje se krajem ljeta održava u četiri države. Bolja od naše reprezentacije bila je Njemačka rezultatom 65-69. Naši su momci ponovno imali problema protiv jedinog ozbiljnog suparnika na Kupu Borislava Stankovića koji se proteklih nekoliko dana održavao u Kini, no danas, za razliku od prve utakmice odigrane protiv istog suparnika prije nekoliko dana, krajnji ishod nije bio povoljan.

Već je početak dvoboja nagovještavao da nas ne očekuje puko odrađivanje posla kao protiv Kine i Egipta. Nijemci su čvrsto ušli u susret i od početka se postavili kao ozbiljan konkurent. Vodili su od samoga početka, te su kvalitetnom obranom stvarali velike probleme našim reprezentativcima da dođu do otvorenog šuta. U prvoj nas je četvrtini na priključku održavao Ivan Buva, a ruku mu je dao i drugi Ivan, Ramljak, no Nijemci su taj period dobili s 16-20.

Izabranici Aleksandra Petrovića utakmicu su otvorili tricom 1/8, a pravi ritam nisu našli do kraja meča. Početkom drugog dijela protivnici se dvjema tricama odvajaju na plus sedam, no nakon izmjena u petorci hrvatska reprezentacija odgovara kvalitetnijom obranom i većom razinom borbenosti polako topi zaostatak, pa na poluvrijeme odlazi s pola koša prednosti. Iako smo nadskakali protivnike, pogotovo u napadačkom skoku (12-1), loš postotak šuta iz igre, a pogotovo onog iza linije trice, skupo nas je koštao. U prvom smo poluvremenu zabili manje od trećine šuteva koje smo uputili prema protivničkom košu, a taj se postotak neće bitno popraviti ni do kraja dvoboja.

foto: Screenshot

Nastavak smo otvorili serijom 7-2, te smo u trećoj dionici zaigrali igru koja nas je krasila veći dio prethodna tri susreta. Prvo je Tomislav Zubčić tricom podigao na plus devet, da bi potom Mavra s linije slobodnih bacanja odveo našu reprezentaciju na dvoznamenkastu prednost. Izgledalo je tada kao da sva voda ide na naš mlin. Nijemci nisu došli na liniju penala sve 27. minute, a iako su se do konca treće dionice prišuljali i smanjili zaostatak, Domagoj Bošnjak je tricom u zadnjoj sekundi, gotovo s pola terena, vratio Hrvatsku na plus sedam (59-52), s koliko se i ušlo u posljednjih deset minuta.

Izbornik Petrović je bio zadovoljan viđenim te je posljednju dionicu otvorio s istom postavom koja je završila treću četvrtinu. Nijemci su agresivnije ušli u završnicu i dodatno podigli intenzitet obrane. Odmah se vidjelo da Hrvatska nema odgovora za takvu igru suparnika. Nismo mogli organizirati smislene napade, a šut nas ionako nije služio. Mavra se trudio ali jednostavno nije mogao odgovoriti na dobru obranu protivnika, te je bilo vidljivo da nas čeka mučna završnica. Zubčić je zabio dalekometnu tricu te na trenutak zaustavio krvarenje, no u nedostatku pravog razigravača to je bilo sve.

U posljednjih gotovo sedam minuta Hrvatska nije zabila niti jedan poen. Ivan Buva se sam hrvao sa suparničkim centrima, a bez pomoći suigrača, pošto je Zubčić gotovo isključivo stajao na trici, brzo se umorio te je promašio ono što inače bez problema zabija. Izbornik Petrović ga je odlučio ostaviti čitavo vrijeme u igri čime smo izgubili praktički jedinog raspoloženog igrača. Njemačka se malo po malo približila, a nekoliko minuta prije kraja i preokrenula rezultat. Napravila je seriju 0-13, a Hrvatska je u tom razdoblju promašila svih sedam trica koje je pucala. A pucala ih je radi umora Buve i nemogućnosti ikoga drugoga da išta suvislo kreira. Da danas nije bio naš dan potvrdila su i dva promašaja Bilinovca s linije slobodnih bacanja.

foto: HKS Twitter

Dvaput je naša reprezentacija imala priliku da se pokuša vratiti u susret, no prvo je Mavra na minus tri ishitreno pucao tricu u šestoj sekundi napada i promašio čitavu konstrukciju, da bi potom prilikom prodora dobio blokadu te su Nijemci zasluženo slavili i podigli prvi trofej ovoga ljeta. S obzirom na prikazanu igru treba ih staviti u najuži krug favorita za osvajanje Univerzijade koja uskoro počinje na Tajvanu.

Hrvatsku je ponovno predvodio Ivan Buva s dvostruko-dvocifrenim učinkom u koji je ugradio 20 koševa i deset skokova, dok mu je ruku dao i kapetan Tomislav Zubčić s 14 poena i šest uhvaćenih lopti. Preostala dvojica dvoznamenkastih u našim redovima bili su Ivan Ramljak i Dominik Mavra s po deset koševa. Nijemce je do trijumfa vodio Robin Amaize koji je zabio 17 poena i imao pet skokova.

Iako naša reprezentacija nije osvojila naslov, s punim se pravom može reći da je turnir poslužio svrsi. Jasno se vidjelo tko može pomoći na Europskom prvenstvu, tko može zaoštriti konkurenciju na pripremama, a tko na ovoj razini igre zasad nema što tražiti. Stoga se, porazu unatoč, ne smije biti pesimističan. Put u Kinu se definitivno – isplatio!