Europa i Svijet
Loši rezultati u Euroligi presudili Nevenu Spahiji

Loši rezultati u Euroligi presudili Nevenu Spahiji

Autor: Teo Cilar

Zamjena našem stručnjaku stigla je iz Grčke.

Danas ujutro nam je iz Izraela stigla vijest da je Maccabi Fox Tel Aviv dao otkaz hrvatskom stručnjaku Nevenu Spahiji. Presudili su mu loši rezultati u Euroligi gdje je "Ponos Izraela" ostvario svega jednu pobjedu i šest poraza. Valja spomenuti kako su tim rezultatima kumovale mnoge ozljede igrača, a niti jednu utakmicu nisu odigrali kompletni. 

Još jednom se pokazalo kako čelnici Maccabija nemaju strpljenja za trenere, tako nisu imali niti za Nevena Spahiju uz kojega je razriješen dužnosti i njegov pomoćnik Guy Goodes. 

Zamjena našem treneru stiže iz Grčke, a riječ je o dobro poznatom Ioannisu Sfairopoulosu (51), bivšem treneru Olympiacosa. Ugovor s Maccabijem potpisan je do kraja sezone 2019/2020, ali kako u Tel Avivu trenere smjenjuju kao na traci, biti će zanimljivo vidjeti kako će se Sfairopoulos snaći. Svoj debi imati će u utorak kod Anadolu Efesa u Istanbulu. 

- Jako sam ponosan što sam dio ovako velikog kluba,s veličanstvenom tradicijom koju ima Maccabi. Želim zahvaliti vlasnicima kluba, menadžmentu i svima koji su ovo omogućili i imali povjerenja u mene da postanem trenerom Maccabija. Navijačima želim poručiti da ću dati sve što je u mojoj moći da uspijemo. Sada je vrijeme za naporan i težak rad sa svim igračima da promjenimo situaciju u momčadi. Vjerujem u ekipu i u ovaj roster i imam potpunu vjeru u njih. Boriti ćemo se zajedno, igrači i ja moramo biti spremni dati 100 posto, sada nije vrijeme za tradicionalne riječi, nego za rad i akcije, rekao je grčki stručnjak nakon što je izabran za trenera.  

Sfairopoulos je počeo svoj trenerski put kao tinejdžer u svojem rodnom gradu Thessalonikiju u klubu imena Apollon Kalamarias 1986. godine. Nakon gotovo desetljeća tamo, odlazi u PAOK gdje se zadržao osam sezona, a prvi trener momčadi postao je po prvi puta 2000. godine i odmah je odveo momčad u doigravanje. U Olympiacos je došao kao pomoći trener 2005. i zadržao se do 2008. godine. Iduće tri godine vodio je Kolossos, a sljedeće dvije Panionios i svake je godine svoje momčadi odveo u doigravanje. Između prelaska iz Kolossosa u Panionios, jednu je godinu proveo u Moskvi kao pomoćni trener CSKA. Posljednje četiri godine vodio je vrlo uspješno Olympiacos, a 2015. i 2017. odveo ih je do finalne utakmice na Final Fouru Eurolige. Oba su puta izgubili finale, prvo od Real Madrida, a zatim od Fenerbahcea. 

Sada ga čeka, teški izazov, najveći problem su ozljede, ali kvalitetnih igrača Maccabi ima puno i ne treba čuditi ako se dogodi pozitivan šok kako to obično biva nakon promjene trenera. Spahija je odradio svoj drugi mandat na klupi Maccabija, a u Euroligi je u gotovo tri sezone ostvario omjer od 27 pobjeda i 33 poraza, a osvojio je dva naslova prvaka Izraela.