Hrvatska
Lovro Gnjidić i Roko Prkačin vodili Cibonu do pobjede u derbiju protiv Zadra

Lovro Gnjidić i Roko Prkačin vodili Cibonu do pobjede u derbiju protiv Zadra

Autor: Teo Cilar Photo: KK Cibona

Zadar bolji na samom početku i kraju utakmice, Cibona dominantna u drugoj i trećoj četvrtini.

Košarkaši Cibone slavili su protiv Zadra u derbiju 7. kola HT premijer lige za prvaka i tako se izjednačili po broju pobjeda i poraza sa Zadranima na vrhu ljestvice. Vukovi su imali i 20 poena prednosti te se tako približili minusu od 28 razlike koliko su izgubili u Zadru, ali zadarski su košarkaši zaigrali bolje u posljednjih pet minuta i na kraju je na semaforu svjetlilo 89:80. Zadar će tako, ukoliko ostanu bodovno izjednačeni sa Cibonom uzeti startnu jedinicu u doigravanju. 

Što se same utakmice tiče, samo otvaranje bilo je na strani gostiju. Zadrani su bili vrlo precizni, pogodili su svoja prva četiri šuta na utakmici i u dva navrata imali po šest poena prednosti. Dobre role kod gostiju odradili su Dario Drežnjak i Duje Brala koji je bio vrlo dobar u obrambenim zadaćama. Cibona se pod kraj četvrtine vratila u egal, a na kratko došla i do minimalnog vodstva, ali prvi period završio je s nerješenih 24:24. Prvih deset minuta kod Cibone dobro su odigrali Mateo Drežnjak i Danko Branković.  

Zadar odmah na početku druge četvrtine dolazi do vodstva 24:26, a kako se kasnije ispostavilo to je bilo njihovo posljednje vodstvo na utakmici. Cibona je od tada zagospodarila terenom i do poluvremena dolazi do 10 poena prednosti, bilo je 46:36. 

Zadar je veći dio drugog poluvremena izgledao umorno, a govor tijela igrača bio je takav kao da će se teško vratiti u susret. Tako je i bilo. Cibona je to iskoristila te na krilima Lovre Gnjidića kojem se pod kraj trećeg perioda priključio i Toni Nakić, čijom tricom domaći dolaze do visokih 19 poena prednosti. Na drugoj strani dalekom dvicom četvrtinu zaključuje Trevor Thompson za 71:54. 

Kada je Cibona na nešto više od sedam minuta do kraja tricom Gnjidića došla na plus 20, činilo se kako će doći i do 28 poena prednosti koliko im je trebalo da ponište minus iz Zadra. Razbudio se tada Thompson koji s pet poena u nizu vraća Zadar na minus 15 i vodi svoj klub u mirnije vode. Tricu tada ubacuje Nakić za plus 18 i novu nadu Cibone, ali više od toga ipak nisu mogli. Zadar je u završnici zaigrao bolje, a na tri minute do kraja dolazi i do minus 11 i šanse da utakmicu učini još zanimljivijom, ali nisu uspjeli. Tek su na samom kraju preko Drežnjaka smanjili na konačnih 89:80.

Gnjidić je ušavši s klupe predvodio Cibonu s 18 poena, 4 skoka i dvije asistencije, a ubacio je sva četiri šuta za tri poena. Jako dobar je bio i Roko Prkačin koji se polako vraća u formu, ubacio je 13 poena uz 10 skokova. Mateo Drežnjak je susret završio s 12 poena i 4 asistencije, a dvoznamenkasti su s po 11 poena bili i Jose Vildoza te Branković. Kod Zadra samo dva igrača u dvocifrenim brojevima, Thompson je ubacio 19 poena uz 9 skokova dok je Dario Drežnjak postigao 17 uz 4 skoka. 

Nova utakmica između ova dva kluba očekuje nas za dva dana kada igraju zaostalu utakmicu ABA lige i tu zaključuju priču u tom natjecanju.  

Standings provided by SofaScore LiveScore