Hrvatska
Regija
Split prokockao pobjedu u 17 sekundi

Split prokockao pobjedu u 17 sekundi

Autor: Paulo Sarić

Luda završnica u Čačku.

Split je poražen u derbiju devetog kola Druge ABA lige na gostovanju u Čačku rezultatom 84-83. Momčad Ivice Skelina izvrsno se držala protiv jedne od najjačih momčadi srbijanskog prvenstva sve do same završnice kada je upala u seriju neobjašnjivih pogrešaka i prokockala sve dobro što je uradila u prvih 39. minuta. Prvo je Henrik Širko zaspao na defanzivnom skoku, da bi potom zaboravili izvesti loptu u pet sekundi te na koncu prilili tricu Marka Stojadinovića za veliko slavlje domaćina.

Hrvatski je sastav vrlo dobro krenuo u utakmicu predvođen Matom Kalajžićem. Omišanin je imao svoje prste u prvih devet koševa Dalmatinaca koji su vodili gotovo čitavu prvu četvrtinu. Ubacio je mladi hrvatski reprezentativac 12 koševa za manje od deset minuta igre i pomogao svojoj momčadi da izgradi ranu prednost. Imali su Splićani i plus deset u devetoj minuti (16-26), no onda su se domaćini pribrali i polako počeli sustizati zaostatak.

Prve su rotacije razbile dobar ritam Skelinove momčadi, pa se Borac koševima Ilije Đokovića u samo nekoliko minuta približio na posjed zaostatka. Hrvatski je izbornik pozvao i minutu odmora ne bi li protresao svoju momčad, ali učinak je bio kratkotrajan. Razigrali su se Marko Marinović i Nemanja Todorović i odveli domaćine do vodstva dvije minute prije predaha. Ipak, zahvaljujući dobroj igri u samo završnici druge dionice Split je na odmor otišao s dva poena prednosti (44-46).

FOTO: KK Borac: Duško Radišić

No, ubrzo je upao u crnu rupu. Žuti su postigli samo dva koša u prve četiri i pol minute drugog poluvremena što je Borac iskoristio da na krilima Marka Stojadinovića serijom 14-2 ode na svoju prvu dvoznamenkastu prednost (58-48). Izgledalo je da se susret lomi i da će Splićanima trebati velika promjena ne bi li se vratili u igru. Ona je došla sredinom treće dionice nakon što je Scotta na parketu zamijenio Kalajžić, Nakon izvrsnog početka mladi je bek samozatajno odigrao drugu i početka treće dionice, no upravo je njegov povratak na teren dao potreban obrambeni impuls Skelinovoj momčadi koja je ubrzo zaigrala kao na početku dvoboja. Junak Splićana ovaj put nije bio Kalajžić već kapetan Mateo Kedžo koji je ubacio 11 poena zaredom i inicirao seriju 2-13 koja je vratila goste u prednost (64-65).

Do kraja smo gledali neizvjesnu utakmicu koja je prelomljena tek u posljednjoj minuti.  Igra se umirila, obje su momčadi igrale strukturirane napade te je bilo jasno da će na koncu slaviti momčad koja pokaže više mirnoće u završnici. Dugo je vremena izgledalo da će to bili Split.. Nikola Pešaković je tricom odveo svoju momčad na 79-76 tri i pol minute prije kraja, a onda su Dalmatinci napravili seriju 0-7 i, izgledalo je tada, prelomili utakmicu. Domaćini su se zadovoljili brojnim dalekometnim pokušajima koji nisu nalazili svoj put do obruča.

FOTO: KK Borac: Duško Radišić

No, nakon jednog takvog Širko je zaspao u obrani te je iskusni i svim ljubiteljima regionalne košarke poznati Marko Marinović uhvatio napadački skok i primaknuo svoju momčad na samo minus dva (81-83). Skelin je pozvao time-out ne bi li smirio i uputio svoju momčad za posljednjih 17 sekundi, a onda je sve krenulo po zlu.

Kalajžić nije uspio izvesti loptu u pet sekundi, da bi se Stojadinović tricom za pobjedu promaknuo u junaka susreta. Signalizirao je Širko svojoj klupi da pozove novu minutu odmora, no ona je već ranije pogrešno iskorištena pa je loptu uzeo Michaelyn Scott i u četiri sekunde pokušao nešto napraviti. Digao se na šut s osam metara i – promašio. Tražili su Splićani prekršaj, no suci se nisu oglasili pa su bodovi ostali u Srbiji.

Uz junaka utakmice Stojadinovića koji je zabio 15 koševa i uhvatio sedam skokova najbolji u domaćim redovima bili su Nemanja Todorović s 18 poena i šest uhvaćenih lopti te Ilija Đoković sa 16 koševa, dok su Splićane predvodili kapetan Mateo Kedžo s 23 poena i sedam skokova te Mate Kalajžić s 18 koševa i četiri asistencije.