Hrvatska
Luda završnica u Sinju

Luda završnica u Sinju

Autor: Paulo Sarić

Plantak upisao prvu pobjedu sezone

Sinjani su došli do svoje treće pobjede u domaćem prvenstvu. U utakmici koja je čitavim svojim tijekom bila neizvjesna svladali su Hermes Analiticu 73-70. Iako je samo sedam sekundi prije kraja izgledalo da će se ići u dodatnih pet minuta, Raič je u posljednjoj sekundi napravio prekršaj nad Dajuanom Grafom koji je bio mirne ruke s linije slobodnih bacanja i donio veliko slavlje Alkaru.

Dvoboj je od početka bio izjednačen. Hermes je većinu prve četvrtine imao rezultatsku inicijativu, no domaćini su se do isteka desete minute vratili u susret te su tricom Grafa poveli 18-15. Nadovezali su na to Tonko Vuko i Ivan Svalina svojim ubačajima što je zatvorilo seriju Sinjana 7-0 kojom su u 12. minuti otišli na plus sedam (22-15), no odmah je uslijedio odgovor momčadi Tonija Radića koja je napravila 0-10 i vratila se u vodstvo. Julijan Raić je odveo goste na pet poena prednosti tri minute prije kraja druge dionice (29-34), no završnica poluvremena je pripala Alkaru pa se na odmor otišlo s 38-38.

Cijela je treća četvrtina protekla u izjednačenoj borbi, a igra koš na koš se nastavila i u posljednjoj četvrtini. Niti jedna ekipa nije uspijevala napraviti ikakvu razliku te se u posljednje tri minute ušlo s poravnatim rezultatom (63-63). Momčadi su se izmjenjivale u minimalnom vodstvu sve dok Vuko nije povezao četiri koša i odveo domaćine na dva posjeda prednosti (69-65) 40 sekundi prije kraja. Odgovorio je Hrvoje Garafolič tricom za minus jedan iz zagrebačke perspektive, da bi nakon jednog realiziranog slobodnog bacanja Grafa isti igrač poravnao na 70-70 sedam sekundi prije kraja. Plantak je pozvao minutu odmora, a loptu je uzeo sinjski Amerikanac i dignuo se na tricu. Nespretno ga je faulirao je Julijan Raić te mu podario priliku da odvede svoju momčad do nove pobjede. Graf je sva tri puta bio precizan pa je novo slavlje za treću ovosezonsku pobjedu Alkara i prvu otkad je na klupi Neven Plantak moglo početi.

Uz junaka domaćina koji je susret završio s 20 koševa i četiri skoka najefikasniji u redovima Alkara bio je Tonko Vuko s 26 poena i devet skokova, pa Zagrepčanima nije pomoglo ni raspoloženo izdanje Garafoliča koji je ubacio 18 koševa i uhvatio četiri lopte.